Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Η νεολαία προσπαθεί να βρει αποκούμπι στο ΚΚ

Γιούρι Αφόνιν, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

-- Με ποια προβλήματα έρχεται αντιμέτωπη η ρωσική νεολαία σήμερα;

-- Την περασμένη άνοιξη το κόμμα μας πραγματοποίησε Ολομέλεια της ΚΕ για να συζητήσει την κατάσταση της ρωσικής νεολαίας και τη δουλιά του ΚΚΡΟ σ' αυτήν. Προσπαθήσαμε να δούμε τη νεολαία όχι από τη συνηθισμένη πλευρά, αλλά παίρνοντας υπόψη ότι σήμερα η νεολαία μεγάλωσε αφότου διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση. Ετσι δεν υπάρχει η όποια γνώση για την ΕΣΣΔ, που έχουν οι μεγαλύτερες γενιές. Οτι γνωρίζουν για την ΕΣΣΔ είναι από τους γονείς τους, το σχολείο, τα ΜΜΕ.

Σήμερα, λοιπόν, εκείνα τα προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία είναι τα ζητήματα της μόρφωσης, της εύρεσης εργασίας, ή της εύρεσης κατοικίας, που ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πλέον πολύ ακριβή, κάτι που βάζει εμπόδια στο να αποκτήσει κατοικία μια νέα οικογένεια.

Σήμερα η νεολαία προσπαθεί να βρει ένα αποκούμπι, προστασία για τα δικαιώματά της στο ΚΚ, κάτι που φαίνεται με τη νέα τάση, αυτής της ένταξης νέων ανθρώπων στο ΚΚΡΟ. Μετά τις τελευταίες εκλογές υπάρχουν και ορισμένοι νέοι σε ηλικία βουλευτές του κόμματος. Ανάλογη ηλικιακή ανανέωση γίνεται και στα περιφερειακά όργανα του κόμματος.

-- Και οι κατακτήσεις της νεολαίας από τη σοβιετική εποχή;

-- Σήμερα η νεολαία σιγά σιγά συνειδητοποιεί πως τις έχουν αφαιρέσει μια σειρά κατακτήσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, όπως η δωρεάν ανώτατη μόρφωση. Σήμερα η νεολαία ρωτάει, διευκρινίζει, κάνει συγκρίσεις του σήμερα με αυτό που υπήρχε. Αν και τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να παρουσιάσουν το ΚΚ ως ένα «κόμμα της γερουσίας», αυτό σήμερα ανατρέπεται. Ο στόχος του κόμματός μας είναι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη νεολαία.

-- Γίνονται κινητοποιήσεις νεολαίας στη Ρωσία;

Κινητοποιήσεις νεολαίας γίνονται και στη Ρωσία, όμως ακόμη δεν είναι μεγάλες, μαζικές. Σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια που αρκετός κόσμος εκφράζεται υπέρ της αντιπολίτευσης, όμως την ίδια ώρα δεν είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Κι αυτό το χαρακτηριστικό υπάρχει στο ρωσικό λαό. Αν δε φτάσουν τα πράγματα «στο αμήν», υπάρχει υπομονή μέχρι μια κρίσιμη πολιτική καμπή, που μπορεί να οδηγήσει στα πιο απρόβλεπτα γεγονότα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ