Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Πάνω το πετρέλαιο, κάτω οι βενζίνες

Πιθανότατα από τη Δευτέρα 16 του Οκτώβρη - αν εκδοθεί μέχρι τότε η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών - η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, συγκριτικά με πέρσι θα είναι περίπου 100% υψηλότερη!

Μετά από τις - «εικονικές» στην ουσία - μειώσεις της περασμένης βδομάδας στις τιμές των υγρών καυσίμων, από τα περασμένα μεσάνυχτα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι αυξημένη κατά 4,4 δραχμές το λίτρο, ενώ οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης, μειώνονται οριακά, δηλαδή κατά 0,7 και 0,8 δραχμές το λίτρο αντίστοιχα. Από την ερχόμενη Δευτέρα 16 του Οκτώβρη, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Εάν και εφόσον μέχρι τότε εκδοθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τις χτεσινές εκτιμήσεις στα πλαίσια των ανακοινωθέντων ενδεικτικών τιμών, θα πωλείται, λίγο παραπάνω από τις 160 δραχμές το λίτρο! Σε απόλυτες τιμές, και σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνάει τις 80 δραχμές, (πέρυσι η εκκίνηση έγινε με 77 δραχμές) ενώ σε ποσοστό, υπερβαίνει το 100%.

Η ευνοϊκή καιρική συγκυρία (υψηλές θερμοκρασίες) οδηγούν την κυβέρνηση σε σκέψεις να καθυστερήσει την έκδοση της απόφασης που προβλέπει μειωμένους φόρους για το πετρέλαιο θέρμανσης , με στόχο να μεταθέσει για κάποιες μέρες αργότερα τις αντιδράσεις των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που θα προκληθούν από την πρωτοφανή αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ομως, οι διεθνείς συγκυρίες αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται αρνητικές, αφού μετά από μερικές μέρες πτώσης διεθνώς της τιμής του αργού πετρελαίου, την τελευταία βδομάδα, οι τιμές εξακοντίζονται και πάλι στα ύψη. Χτες στην αγορά του Λονδίνου το μπρεντ για συμβόλαια Νοεμβρίου πωλούνταν στα 32,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης, οι τιμές διαμορφώνονταν στα 33,92 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, τα υγρά καύσιμα ανά περιοχή, θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 264,3, αμόλυβδη 247,9, πετρέλαιο κίνησης 245,8 δραχμές το λίτρο. Α' Ζώνη: σούπερ 269,2, αμόλυβδη 252,8, πετρέλαιο 250,8. Β' Ζώνη: σούπερ 272,2, αμόλυβδη 255,8, πετρέλαιο, 253,8. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 274,2, αμόλυβδη 257,8, πετρέλαιο 255,8. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 264,4, αμόλυβδη 249,0, πετρέλαιο 247,8 δραχμές ανά λίτρο.

Το ωράριο των πρατηρίων

Από την 1η Οκτώβρη έως τις 30 Απρίλη ισχύει το νέο χειμερινό ωράριο των πρατηρίων καυσίμων. Με αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων των Νομών Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής, το ωράριο θα ισχύει καθημερινά από τις 6 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

Από τις 9 το βράδυ ως τις 12 τα μεσάνυχτα ισχύει η υποχρεωτική εκ περιτροπής διανυκτέρευση των πρατηρίων, ενώ από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί, ισχύει η προαιρετική λειτουργία των πρατηρίων που έχουν δικαίωμα διανυκτέρευσης.

Τις παραμονές των αργιών στις 28 Οκτωβρίου, των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, στις 25 Μαρτίου, τη Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη και την Πρωτομαγιά, το ωράριο παρατείνεται κατά μία ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ