Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ 90ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τέχνη συνοδοιπόρος των αγώνων για τα δίκια του λαού

Μία μεγάλη εικαστική έκθεση. Ενα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, που εντυπωσιάζει όχι μόνο για τον αριθμό των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αλλά και για την ποιότητα των παρουσιαζόμενων έργων. Η έκθεση προς τιμή των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, άνοιξε την περασμένη Πέμπτη τις πύλες της. Μέχρι τις 27/11, η «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, «ντύνεται» με το κόκκινο του αγώνα και τα χιλιάδες χρώματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τριακόσιοι εικαστικοί δημιουργοί - ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες... καλλιτέχνες της παλιότερης γενιάς, αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι του νεότερου καλλιτεχνικού μας δυναμικού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ, ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις. Περίπου εξακόσια έργα όλων των μορφών εικαστικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μεικτές τεχνικές, ψηφιδωτά, κεραμικά, φρέσκο, εγκαταστάσεις, έργα νέων τεχνολογιών: βίντεο, καλλιτεχνικές φωτογραφίες κ.ά.) σηματοδοτούν, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, την ενενηντάχρονη αυτή πορεία.

«Πιστεύω ότι είναι μία από τις καλύτερες εκθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα» δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή της στην παρουσίαση. «Εδώ μπορείτε να δείτε τη μεγάλη ποικιλία της ζωής, της έκφρασης της χαράς, της θλίψης, του πόνου, των βασάνων. Πραγματικά, το ένα έργο είναι καλύτερο από το άλλο. Και είναι ίσως μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ενός Κόμματος που είδε την Τέχνη στον Αγώνα και τον αγώνα στην Τέχνη».


Τα έργα απλώνονται σε τρεις αίθουσες. Με την ιδιαίτερη έκφραση κάθε δημιουργού ξεδιπλώνεται στο χώρο ένα γοητευτικό μωσαϊκό που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των εικαστικών αναζητήσεων: Θέματα από τον αγώνα του λαού μας, σκηνές από την καθημερινή ζωή, τοπία, νεκρές φύσεις, έργα από το βίαιο «σκηνικό» του κόσμου μας. Οι δύο μικρότερες αίθουσες (Δ13 και Δ9) συγκεντρώνουν τις πιο φρέσκες απόψεις, ανάμεσά τους έργα καλλιτεχνικής φωτογραφίας, κολάζ, βίντεο, εγκαταστάσεις και άλλα.

Και μόνο η μεγάλη ανταπόκριση που είχε από τους δημιουργούς η πρόσκληση του ΚΚΕ, δείχνει τους ακατάλυτους δεσμούς του Κόμματος της εργατικής τάξης με τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Και υπογραμμίζει την ευθύνη των δημιουργών έναντι των σημερινών αναγκών του λαϊκού κινήματος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27/11. Θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ. - 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100, στάση μετρό Κεραμεικός), θα πραγματοποιηθούν παράλληλα οι εκδηλώσεις: Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και κοινωνικό περιβάλλον» (23/11, 11 π.μ. - 4 μ.μ.). Η μουσική βραδιά «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» (26/11, 8.30 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ