Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στην τελική ευθεία

Οι κομμουνιστές στηρίζοντας την εμβάθυνση των αλλαγών δίνουν τη μάχη των τοπικών εκλογών
Οι κομμουνιστές στηρίζοντας την εμβάθυνση των αλλαγών δίνουν τη μάχη των τοπικών εκλογών
Την επόμενη Κυριακή 23 Νοέμβρη ο λαός της Βενεζουέλας θα προσέλθει στις κάλπες για την ανάδειξη 22 κυβερνητών, 328 δημάρχων, 233 μελών των νομοθετικών συμβουλίων των διοικητικών περιφερειών της χώρας καθώς και 13 μελών των περιφερειακών επιτροπών περιλαμβανομένης και της εκπροσώπησης των αυτόχθονων ιθαγενών.

Παρά το γεγονός ότι είναι μία «απλή» εκλογική αναμέτρηση σε τοπικό επίπεδο, η αναμέτρηση έχει ειδικό βάρος και σημασία. Κρίνεται η εξέλιξη σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο της έτσι κι αλλιώς πολύπλοκης «Μπολιβαριανής Διαδικασίας» και της χώρας σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, καθώς η κρίση σοβεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και η Βενεζουέλα είναι από τις χώρες που λιγότερο έχουν επηρεαστεί.

Επίσης, είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά την «ήττα» στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος, ένα Σύνταγμα που επιχειρούσε να θεσμοθετήσει αλλαγές στο πλαίσιο του λεγόμενου «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» που έχει διακηρύξει ως στόχο η κυβέρνηση του Προέδρου Τσάβες. Η έστω και οριακή απόρριψη, δεν ήταν απλώς μια «εκλογική ήττα» για τις δυνάμεις που στηρίζουν την «Μπολιβαριανή Διαδικασία», καθώς κρίσιμο στοιχείο του δημοψηφίσματος ήταν η αποχή μεγάλου μέρους της εκλογικής βάσης, η οποία όμως από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει τη διαδικασία αλλαγών.

Η συμμετοχή των περίπου 17 εκατομμυρίων ψηφοφόρων παραμένει κρίσιμο ερώτημα. Οπως επίσης και η στρατηγική που χαράζει ο Πρόεδρος Τσάβες, καθώς έχει πολλά αντιφατικά στοιχεία, ενώ φαίνεται ότι δεν επιθυμεί ρήξη με την αστική τάξη, ώστε να ριζοσπαστικοποιηθεί η διαδικασία αλλαγών.

Επίσης, η συνοχή των δυνάμεων που στηρίζουν την «Μπολιβαριανή Διαδικασία» έχει τεθεί σε δοκιμασία μετά την «αναίτια» και «φτηνή» επίθεση του Προέδρου Τσάβες, όπως τη χαρακτήρισε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας-PCV έναντι του ΚΚ και του «Κόμματος Πατρίδα για Ολους»-ΡΡΤ, χαρακτηρίζοντάς τα «αντεπαναστάτες και προδότες», που «θα συμβάλει ο ίδιος για να εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή»...

Η ρήξη, αν και δεν έχει παγιωθεί, είναι παρούσα. Οι διαδικασίες στην «Πατριωτική Συμμαχία» - έχει συγκροτηθεί από το PCV, PPT τη «Λαϊκή Ενότητα», το «Εκλογικό Κίνημα Λαού» και το «Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας» - έχουν βαλτώσει.

Πάντως, με ανακοίνωσή του το PCV υπενθυμίζει ότι στηρίζει σε 16 περιφέρειες τους υποψηφίους του PSUV, αλλά κατεβάζει δικούς του υποψηφίους ή στηρίζει άλλους συμμάχους σε άλλες έξι, όπου θεωρεί ότι οι υποψήφιοι του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚ Βενεζουέλας κατήγγειλε ως και επιθέσεις των οπαδών του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος και διαπληκτισμούς κατά μελών του και αγωνιστών της συμμαχίας στην επαρχία Μπολίβαρ.

Τι πράττει όμως η αντιπολίτευση; Δηλώσεις που ακολούθησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως «η αρχή του τέλους» για την «Μπολιβαριανή Διαδικασία», έχουν ενταφιαστεί και η αντιπολίτευση οδεύει με δοκιμασμένες συνταγές: «Μαύρη προπαγάνδα» μέσω των ιδιωτικών ΜΜΕ που ελέγχει απόλυτα και τα οποία κυριαρχούν απόλυτα στη χώρα. Προσπάθειες αποσταθεροποίησης και εκδήλωσης πραξικοπήματος με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και της CIA (μετά από εντολή του ανώτατου στρατιωτικού εισαγγελέα έγινε έφοδος πριν τρεις βδομάδες στα γραφεία της υπεράκτιας τράπεζας Stanford International, για υπόθεση κατασκοπίας). Επικέντρωση σε περιοχές της χώρας που έχουν στρατηγική σημασία, όπως η επαρχία Σούλια, η πλουσιότερη σε πετρέλαιο περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ