Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν δυναμικά τη διεκδίκηση δωρεάν συγγραμμάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα να αρχίσει άμεσα η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και σημειώσεων στους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής.

Οι φοιτητές απαίτησαν να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς που τους θέλει να αγοράζουν συγγράμματα και σημειώσεις που κανονικά θα έπρεπε να διανέμονται δωρεάν και κατέθεσαν ενδεικτικούς καταλόγους από μαθήματα του Φιλολογικού και του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, τα συγγράμματα των οποίων διατίθενται επί πληρωμή. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Παύλος Σπυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογικού: «Το καθεστώς που επικρατεί με τα συγγράμματα της Φιλοσοφικής κινείται γύρω από τον άξονα του "αυτοτελούς οικονομικά και διοικητικά" πανεπιστημίου, δηλαδή του πανεπιστημίου της ανταποδοτικότητας, του πανεπιστημίου που αφήνει πίσω του κάθε έννοια Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας».

Η Χαρά Παπαϊωάννου, από το Σύλλογο Φοιτητών Ψυχολογικού, εκθέτοντας στη Σύγκλητο τα αιτήματα των συλλόγων, αφού επισήμανε ότι οι φοιτητές δεν έχουν καμιά διάθεση να συνεχίσουν «να πηγαίνουν από τον Αννα στον Καϊάφα», υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι αοριστολογίες και να δοθεί άμεσα μια λύση γιατί το εξάμηνο προχωράει».

Από τη μεριά της, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής κα Καμπίτογλου εντόπισε το πρόβλημα στις... «ιδιομορφίες» της Φιλοσοφικής, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι είναι αντιεπιστημονικό οι φοιτητές να διδάσκονται από ένα σύγγραμμα και ότι πρέπει να δίνονται σημειώσεις από πολλά συγγράμματα. Δε διευκρίνισε βέβαια για ποιο λόγο τόσο το σύγγραμμα όσο και οι σημειώσεις δεν μπορούν να διανέμονται δωρεάν. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των προέδρων των τμημάτων της Φιλοσοφικής. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, πήγαν παραπέρα, λέγοντας ότι «τα χρήματα που δαπανούν οι φοιτητές δεν είναι και πολλά»...

Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου που τοποθετήθηκαν στο ζήτημα, τόνισαν ότι πρέπει οι διδάσκοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να ερευνηθούν και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες που σίγουρα υπάρχουν. Από τη μεριά του, ο πρύτανης Μιχάλης Παπαδόπουλος αναγνώρισε μεν το δίκαιο των αιτημάτων των φοιτητών, αλλά περιορίστηκε στο να προτείνει να υπάρξει απλώς μια απόφαση της Συγκλήτου που θα «παραινεί» τους διδάσκοντες να λύσουν το πρόβλημα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δημοσιευμάτων του πανεπιστημίου, και ότι τα Τμήματα θα ελεγχθούν για την εφαρμογή της σε δύο μήνες.

Οι φοιτητές ωστόσο δηλώνουν ότι δε δέχονται ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα και επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα και ότι από την επόμενη κιόλας βδομάδα ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νέες κινητοποιήσεις, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ