Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Αγώνας για το δικαίωμα στη μόρφωση»!

Περιοδείες βουλευτών του ΚΚΕ στα ΤΕΙ, στο πλαίσιο της καμπάνιας του Κόμματος

Οι αρνητικές εξελίξεις στην Παιδεία και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ τέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Γκατζή, βουλευτή του Κόμματος στο ΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο της καμπάνιας του Κόμματος για τα ΤΕΙ. Εγιναν συναντήσεις με τις διοικήσεις των Συλλόγων Μονίμων Εκπαιδευτικών και Διοικητικού Προσωπικού, οι εκπρόσωποι των οποίων, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής του ΤΕΙ.

Οπως τόνισε ο Ν. Γκατζής, τα αίτια αυτής της κατάστασης βρίσκονται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που μετατρέπουν την Παιδεία σε εμπόρευμα. Και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της καμπάνιας του, το ΚΚΕ προβάλλει τη δική του πρόταση, καλώντας σε δυναμικούς αγώνες για το δικαίωμα στην Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Μεταξύ των άλλων, στις συναντήσεις έγινε συζήτηση για την περιβόητη εξίσωση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα ΑΕΙ, τις διακηρύξεις περί ισοτιμίας πανεπιστημίων και ΤΕΙ και μια σειρά άλλων αντιδραστικών μέτρων που προωθούνται. Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι είναι μονόδρομος η ένταση της πάλης για να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία και να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι απαιτείται οριστική ρήξη με την πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Ο Ν. Γκατζής είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας Ι. Κόκκορα.

Σε Πρέβεζα και Μεσολόγγι

Τμήματα με λίγους σπουδαστές, ελλείψεις στη σπουδαστική μέριμνα και σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν σε αντίστοιχες περιοδείες στα ΤΕΙ Μεσολογγίου και Πρέβεζας, του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη.

Στην Πρέβεζα, η γύμνια και εγκατάλειψη είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού: Αθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις, ανυπαρξία εστίας, σχεδόν ανύπαρκτη συγκοινωνία από και προς το ΤΕΙ μετά τις 2 το μεσημέρι... Υπάρχει διοικητικό προσωπικό που δουλεύει με δελτία παροχής υπηρεσιών μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης, ενώ έκτακτοι καθηγητές μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας κάθε καλοκαίρι λαμβάνοντας μόλις 420 ευρώ...

Σε τμήματα του Μεσολογγίου που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, ο αριθμός των νεοεισαχθέντων σπουδαστών έχει φθίνουσα πορεία, καθώς οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα, το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών και μια σειρά άλλοι παράγοντες καθιστούν τα τμήματα μη επιλέξιμα. Η κατάσταση δεν είναι άσχετη και με τη συρρίκνωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το διοικητικό προσωπικό δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες και δεν εξελίσσεται στην επαγγελματική βαθμίδα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης ανέδειξε μεταξύ άλλων την ανάγκη να υπάρχει συνολική αντίσταση και καταδίκη από σπουδαστές και καθηγητές της ασκούμενης πολιτικής και τόνισε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, με μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε όλα τα επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια σπουδών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ