Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
35η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μέτωπο λαέ για την εξουσία!

Ογκώδης και μαχητική η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, απόμαχοι της δουλειάς και του αγώνα, συμμετείχαν μαζικά χτες στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για την 35η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ούτε ο ουρανός που από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις σκοτείνιαζε, ούτε η βροχή που δυνάμωνε ώρα με την ώρα, δε στάθηκαν εμπόδιο στο ποτάμι διαδηλωτών, που δε σταμάτησε λεπτό να βροντοφωνάζει: «Το Πολυτεχνείο ζει έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, το «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», το «Εξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ», παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και αναγκαία. Οι διαδηλωτές, που κάθε χρόνο πληθαίνουν, διαδηλώνουν αντιιμπεριαλιστικά, κόντρα στα μονοπώλια. Κόντρα στις πολεμικές μηχανές που «κουρδίζονται» στη Μέση Ανατολή, στη Σομαλία. Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μαθητών, που κάτω από το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας φώναζαν συνθήματα για «Μόρφωση, δουλειά, ανεξαρτησία - εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», και ένωναν τη φωνή τους με: το ΠΑΜΕ, το σύλλογο σπουδαστών ΙΕΚ, φοιτητικούς συλλόγους, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, τους αντιστασιακούς που στέλνουν το μήνυμα «ο αγώνας συνεχίζεται», με την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης που καλεί σε ξεσηκωμό... Στην κορυφή της πορείας ήταν η ματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Ακολουθούσε ο ΣΦΕΑ και στη συνέχεια πολιτικές οργανώσεις και φορείς.

«Καμία θυσία για την πλουτοκρατία»


Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλώντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό σε αντεπίθεση. Οι κομματικές και ΚΝίτικες οργανώσεις τίμησαν και τα 90ά γενέθλια του ΚΚΕ, προβάλλοντας την πραγματική διέξοδο για το λαό: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία - Μέτωπο λαέ για την εξουσία», «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία».

Ο δυναμισμός, ο παλμός, το πείσμα ήταν κυρίαρχα στα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. «Σοσιαλισμός, επίκαιρος και αναγκαίος, η μόνη απάντηση στον καπιταλισμό», υπογράμμιζε το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας στην κεφαλή, στέλνοντας το μήνυμα της αντεπίθεσης μπροστά στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μπροστά από τα μπλοκ των Κομματικών Οργανώσεων πορεύτηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Γιάννη Πρωτούλη.

Ξεχωριστό χρώμα στην αντιιμπεριαλιστική πορεία έδιναν οι τρεις αλυσίδες νέων στρατευμένων μπροστά από το πανό της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, που φορώντας τις στολές τους ξεκαθάριζαν: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «θέλουμε στρατό δημοκρατικό και όχι εξαρτημένο και ΝΑΤΟικό». «Αντεπίθεση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό» ήταν το αγωνιστικό κάλεσμα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, ενώ μαζί με τους Ελληνες φοιτητές πορεύτηκαν και οι Κύπριοι, με το πανό της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων φοιτητών.


Εξω από τα γραφεία της ΕΕ, τα συνθήματα αποκαλύπτουν την πολιτική που πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ξεκαθαρίζουν: «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό».

Μόλις η αντιιμπεριαλιστική πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία, η διαδήλωση γίνεται πιο ορμητική. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Δε σας θέλει ο λαός παρ' τις βάσεις σας και μπρος»...

Το ραντεβού ανανεώθηκε. Οχι για του χρόνου το Νοέμβρη, αλλά για σήμερα και αύριο, στους αγώνες που γίνονται καθημερινά στους τόπους δουλειάς και μόρφωσης, για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, για την Αντεπίθεση.

  • Το γνωστό σκηνικό του «κλεφτοπόλεμου» προσπάθησαν να στήσουν οι συνήθεις γνωστοί - άγνωστοι και οι δυνάμεις καταστολής, «νομιμοποιώντας» έτσι το κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας που στήθηκε από 8.000 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ομάδα κουκουλοφόρων που βρισκόταν στην πορεία, πέταξε δύο βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία. Αμέσως, οι τελευταίοι απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, με αποτέλεσμα να τους απωθήσουν προς τη Λ. Κηφισίας.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ προκάλεσαν οι εκτεταμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στο μετρό της Ομόνοιας, όπου χτες το μεσημέρι μαθητές, φοιτητές, μετανάστες υπόκεινταν σε έλεγχο. Μετά την παρέμβαση της ΚΟΑ στο ΑΤ Ομόνοιας, οι έλεγχοι σταμάτησαν.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ