Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Καμπάνια για ένα «θολό» 35ωρο

Με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ξεκίνησε η καμπάνια του Συνασπισμού για την εφαρμογή του «35ωρου», το οποίο παρουσιάστηκε περίπου ως «πανάκεια» και η εφαρμογή του ως ικανή από μόνη της, στα υπάρχοντα πολιτικά και οικονομικά πλαίσια, να «διασφαλίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και της οικονομίας, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και να αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο τους».

Να σημειωθεί βέβαια πως το «35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών», που προτείνει ο ΣΥΝ, δεν οριοθετείται σε πενθήμερη - εφτάωρη βάση, παραπέμποντας στο γαλλικό μοντέλο εφαρμογής του, όπου στην πράξη μεταφράστηκε σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Εκεί, η στρεβλή εφαρμογή του οδήγησε σε κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και πυροδότησε την αντίδραση των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας ο ΣΥΝ προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση δημόσιων συγκεντρώσεων ανά τη χώρα, συναντήσεων με κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και στην «ανάπτυξη ενός κινήματος πολιτών». Ηδη, έχει αρχίσει η συγκέντρωση υπογραφών (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ως σήμερα ανήκει σε μέλη και στελέχη του ΣΥΝ) στη βάση ενός κειμένου θέσεων, το οποίο θα διακινηθεί για ένα δίμηνο σε όλη τη χώρα, με στόχο την «υπογραφή του από χιλιάδες πολίτες».

Στο κείμενο αυτό απορρίπτονται τα μέτρα της κυβέρνησης ως «μέτρα απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων», εκφράζεται η αντίθεση στις πολιτικές που αυξάνουν την ανεργία και ζητείται η «διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου και εργασιακού προτύπου, για πλήρη και σταθερή απασχόληση με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε τον αγώνα για το 35ωρο ως «αγώνα ιδεολογικό για ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας», ενώ παρουσίασε την αύξηση της ανεργίας και την όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων περίπου ως συνέπεια μιας παράλογης και πεισματικά αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αποδίδοντάς τα στην «άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία» και αποπροσανατολίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο από τις πραγματικές αιτίες ύπαρξης και όξυνσης αυτών των φαινομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ