Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που μάχεται υπάρχει και δυναμώνει

Περιοδεία σε εργοστάσιο της Λάρισας και συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ένδυσης της Λάρισας, στη «Ραπτέξ», περιόδευσε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε το Νομό. Στο γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της περιοδείας, οι 167 εργαζόμενοι της επιχείρησης είχαν, για μια ακόμα φορά, την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις προτάσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους γι' αυτές, ενόψει και του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Η συζήτηση, που είχε ο Σπύρος Χαλβατζής μαζί τους, δε θα μπορούσε να μην ξεκινήσει με το θέμα της επιτυχίας, που είχε η πανεργατική απεργία της Τρίτης και στη Λάρισα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι της «Ραπτέξ» συμμετείχαν καθολικά στην απεργιακή κινητοποίηση.

Ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι με την ενότητα, τη συσπείρωση και τον αγώνα των εργαζομένων μπορεί ν' αντιμετωπίζονται προβλήματα και να δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ζωής τους. Και η επιτυχία της απεργίας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να κατανοούν πολύ περισσότερα πράγματα, απ' αυτά που μέχρι χτες τους λέγανε, καθώς βλέπουν ότι όλα τα αδιέξοδα που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν είναι αξεπέραστα και ότι μπορούν με την ενότητα και την πάλη να αντιμετωπιστούν. Και συνεχίζοντας, επισήμανε ότι υπάρχει μια επίθεση, που δεν είναι ευκαιριακή στα εργασιακά δικαιώματα, μόνο, αλλά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, στην κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καλεί, όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να μελετήσουν τις Θέσεις του για το συνέδριο, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, τους εργάτες, τις εργάτριες, την εργαζόμενη διανόηση, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι υπάρχει διέξοδος στην ελληνική κοινωνία και δυνατότητα για μια λαϊκή εξουσία, για μια λαϊκή οικονομία και λαϊκή ευημερία, καθώς η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν είναι μονόδρομος, αφού ένας λαός ενωμένος και αποφασισμένος μπορεί να νικήσει τους αντιπάλους του και να κατακτήσει το δικό του δρόμο ανάπτυξης.

Στη συνέντευξη Τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ο Σπύρος Χαλβατζής, στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Λάρισα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις, που αντιστέκονται, που συσπειρώνονται, αγωνίζονται μέσα από διάφορους μαζικούς φορείς, από Επιτροπές Αγώνα και κινήσεις πολιτών, ενάντια στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και στην κυβερνητική πολιτική. Τα μηνύματα των αγώνων αυτών, συνέχισε, έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια απ' αυτό που φαίνεται κάθε φορά ως αριθμητική συμμετοχή. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που μάχεται, που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, υπάρχει και δυναμώνει και είναι ο κόσμος της δουλιάς, του μόχθου, της ελπίδας, εργάτες, αγρότες, άλλοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι μαθητές, σπουδαστές, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού. Αυτές οι δυνάμεις, σημείωσε, βρίσκονται στην αθέατη πλευρά του λόφου.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μέσα σ' αυτό το θολό και γκρίζο της ελληνικής κοινωνίας, οι κομμουνιστές, μιλώντας για μέτωπα, για ρήξεις, για ανατροπές, φαντάζουν αιθεροβάμονες, φαίνονται εξωπραγματικοί.

Και συνέχισε: «Εμείς απαντάμε ότι η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι, η φτωχομεσαία εργατιά, η εργαζόμενη διανόηση, κοντολογίς η πλειοψηφία του λαού έχει συμφέρον από την πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο. Εχουν όλοι αυτοί να κερδίσουν και, συνολικά, η χώρα με το στρίψιμο του τιμονιού σε άλλη, διαφορετική ρότα από αυτήν που σήμερα κατευθύνεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς αγωνιζόμαστε για μια λαϊκή εξουσία, για μια λαϊκή οικονομία, για τη λαϊκή ευημερία, που θα πραγματοποιηθούν, θα διασφαλιστούν και θα αναπτυχθούν, όταν την πολιτική εξουσία την αφαιρέσουν από την αστική τάξη η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της».

Επίσης, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ καλείται να συζητήσει όλα αυτά μαζί με τους φίλους, τους συμμάχους του και να βγει πιο δυνατό, για να συμβάλει, να πάρει σάρκα και οστά η πρότασή του για το Μέτωπο των αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών, δημοκρατικών δυνάμεων.

Για τη Γιουγκοσλαβία

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι, αναμφίβολα, είναι μια μεταβατική κατάσταση και πολύ δύσκολη για τη γειτονική χώρα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε δημοσιεύματα του Τύπου που αποκάλυψαν πως στη διαδήλωση που έγινε στη Γιουγκοσλαβία υπήρχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι που είχαν πάει οπλισμένοι και άλλοι που ήταν ντυμένοι με στολές της αστυνομίας για να δείξουν εικόνες σ' όλο τον κόσμο, όπως το CNN και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί, συναδέλφωσης στρατού και λαού. Πρόσθεσε, δε, ότι υπήρξε μια μεγάλη, βαθιά επιθυμία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να χυθεί αίμα και ως ίαινες παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και προσπαθούσαν να κατέβει ο στρατός, αν ήταν δυνατό να γίνουν προβοκάτσιες και να χυθεί αίμα. Και, στη συνέχεια, επισήμανε: «Η ομαλότητα της εξέλιξης αποδείχνει ότι το 42%, που πήρε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν μία δύναμη ικανή, συμπαγής, αλλά αυτή την πλευρά, που πρέπει, κατά την άποψή μας, να βλέπουμε είναι ότι αυτός ο λαός, πέρα από τους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες, πέρασε από φωτιά και σίδερο και από τους εκβιασμούς, τις απειλές, την όξυνση του εμπάργκο. Δεκαπέντε με είκοσι μέρες πριν από τις εκλογές, αυτό που κυριαρχούσε σε πάρα πολλά ΜΜΕ, ήταν η εικόνα του Ιράκ. Χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν από το εμπάργκο, από την έλλειψη φαρμάκων, θέλοντας να πείσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας ότι "αυτά σας περιμένουν, εάν δεν κάνετε αυτά που σας λένε οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο Μπλερ και η ΕΕ". Και το γεγονός ότι αυτός ο λαός άντεξε, του αξίζουν συγχαρητήρια και εμείς πάντα είμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς. Δεν το λέμε μόνο σήμερα. Και πέρυσι με τους βομβαρδισμούς λέγαμε ότι εμείς δεν παίρνουμε στην πλάτη μας την πολιτική της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς σε όλα της τα σημεία. Εμείς συμφωνούμε σ' αυτήν την αντίσταση που κρατούσε απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στηρίζαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία αυτού του λαού. Και αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον. Πάντως, δε λύθηκαν τα προβλήματα, δε σταμάτησαν οι κίνδυνοι, καθώς παραμένουν και για τη χώρα μας, όχι μόνο για τη Γιουγκοσλαβία. Η μετατροπή κρατών σε προτεκτοράτα είναι επικίνδυνη λογική για όλη την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ