Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
«Χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δε γίνεται»

Το Κοινοβούλιο σε μία πανηγυρική τελετή τίμησε τους Ελληνες Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ

Με μία πανηγυρική τελετή η Βουλή τίμησε τους Ελληνες Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ και τους απένειμε το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο του Σώματος ως αναγνώριση για τη μεγάλη τους προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό. Στην κατάμεστη αίθουσα του Κοινοβουλίου ήταν παρόντες όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη με σύντομες ομιλίες συνεχάρησαν τους αθλητές και απένειμαν τα μετάλλια.

Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, στο χρυσό μετάλλιο του Σώματος δόθηκε στους αθλητές που κατέλαβαν μία από τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ το αργυρό σε όσους ήταν από την τέταρτη μέχρι την όγδοη θέση. Το μετάλλιο συνοδευόταν από ένα αντίγραφο έκδοσης της Βουλής με τον Επιτάφιο του Περικλή.

Συγχαίροντας τους Ολυμπιονίκες εκ μέρους του ΚΚΕ η Αλ. Παπαρήγα (ολόκληρη η ομιλία της σε διπλανές στήλες) τόνισε χαρακτηριστικά ότι το δίδαγμα της νίκης των Ολυμπιονικών είναι μεταξύ άλλων ότι «ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε γίνεται».

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιονίκες με τις συντονισμένες τους προσπάθειες και τη μακρά επίπονη και συστηματική προετοιμασία κατόρθωσαν να δικαιώσουν τον εαυτό τους και τη χώρα τους και να γίνουν πρότυπα για την ελληνική νεολαία, αλλά και για τους νέους όλου του κόσμου. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και κάλεσε τους Ολυμπιονίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμα συναθλητών τους από όλον τον κόσμο, οι οποίοι, παράλληλα με τις αθλητικές τους δραστηριότητες αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσφορά στην κοινωνία και τον συνάνθρωπό τους.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη δική του ομιλία είπε ότι στο πρόσωπο των Ολυμπιονικών αναδείχτηκε μία νέα Ελλάδα της «αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης. Την Ελλάδα του δυναμισμού και της μείζονος προσπάθειας». Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι επειδή και η κυβέρνηση για αυτήν την Ελλάδα δίνει μάχες «δε θα εφησυχάσουμε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές σας». Αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς του 2004, χαρακτηρίζοντάς τους εθνική υπόθεση και είπε ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων, δηλαδή της κυβέρνησης, της οργανωτικής επιτροπής, των διοικήσεων και των ομοσπονδιών, των αθλητών, των εθελοντών και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Πρότυπα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής τους Ολυμπιονίκες, λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο «τη στιγμή που στενάζει από παρακμιακά φαινόμενα» και κυριαρχεί ο καταναλωτισμός, ο κυνισμός και η υποκουλτούρα. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι οι αθλητές έδειξαν απαράμιλλο ήθος όταν μεταξύ άλλων αφιέρωσαν τα μετάλλιά τους σε αυτούς που τους συνέτριβε η τραγωδία του ναυαγίου της Πάρου. Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς του 2004 είπε ότι η πατρίδα μας πρέπει να κάνει τους καλύτερους αγώνες χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του είπε ότι η Βουλή, τιμώντας εμπράκτως του Ολυμπιονίκες, πρέπει να αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό τη μεγάλη δέσμευση ότι οι Ολυμπιακοί του 2004 θα προετοιμαστούν και θα διοργανωθούν με τρόπο που δε θα μεγαλώνει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά βάρη της χώρας. Δε θα μεγαλώνει την περιφερειακή ανισότητα και το έλλειμμα διαφάνειας που είναι βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ