Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εύκολα» τα ελληνοτουρκικά

Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι τα ελληνοτουρκικά μπορούν να επιλυθούν μέσα σε λίγους μήνες

Τα προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να λυθούν με το διάλογο μέσα σε λίγους μήνες, είπε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στη Σμύρνη.

«Επικρατεί μια πολύ θετική ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τους σεισμούς στις δύο χώρες», σημείωσε ο κ. Γκιουρέλ και πρόσθεσε ότι η ατμόσφαιρα αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί στην υπογραφή συμφωνιών για θέματα δευτερεύουσας σημασίας. «Τα προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να λυθούν μέσα σε τέσσερις ή πέντε μήνες ή και σε τέσσερις μέρες ακόμα, αρκεί οι δύο πλευρές να αποφασίσουν να κάνουν το Αιγαίο μια θάλασσα την οποία να μπορούν να χρησιμοποιούν και οι δύο χώρες», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Γκιουρέλ υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση δε θα δεχτεί τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την επίλυση του Κυπριακού ως «προκαταρκτικούς όρους» για την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, ο κ. Γκιουρέλ επανέλαβε τις πάγιες απόψεις της Αγκυρας περί δύο ξεχωριστών και ισότιμων κρατών στην Κύπρο και υποστήριξε ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί όταν οι ενδιαφερόμενες πλευρές αποδεχτούν την πραγματικότητα αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ