Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΣΙΑ
Στο σφυρί η αρχιτεκτονική κληρονομιά

Νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα ξεπουλήματος μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, κατέθεσε πρόσφατα ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, στην τοπική Δούμα.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται, υποτίθεται, να «μπει φρένο» στην καταστροφή της αρχιτεκτονικής - κυρίως - κληρονομιάς από το κεφάλαιο, στο οποίο δόθηκε, από το 2002, η δυνατότητα να αγοράζει μνημεία. Με το νομοσχέδιο του δημάρχου, ο ιδιώτης «υποχρεούται» να συντηρεί τα μνημεία που θα περνούν στην ιδιοκτησία του. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο επιχειρεί να ανοίξει κι άλλο την «αγορά» ιδιωτικοποίησης της μνημειακής κληρονομιάς της ρωσικής πρωτεύουσας, αφού, όπως δήλωσε ο τοπικός βουλευτής Αλεξάντρ Κρουτόφ στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», μέχρι στιγμής πολύ λίγα μνημεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί, «όχι εκατοντάδες, αλλά δεκάδες»! Προσθέτοντας, ότι αν εφαρμοζόταν το νομοσχέδιο ο ιδιώτης «θα διατηρούσε» τα μνημεία, αφού το κράτος «συχνά δεν έχει χρήματα».

Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, το πρώτο «σφυρί» της δημοπρασίας θα «χτυπήσει» τον ερχόμενο Ιούνη και θα «χτυπά» μια φορά κάθε τρία χρόνια. Εκτός των άλλων, σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν πολιτιστικοί φορείς που νοικιάζουν αρχιτεκτονικά μνημεία για να στεγαστούν, όπως η Ενωση Συγγραφέων, το Σπίτι του Γλύπτη και το Κεντρικό Σπίτι του Ηθοποιού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ