Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΙΟ
Σε πολυεθνική 78 στρέμματα στο «Φουγάρο»

Την παράδοση σε επιχειρηματία 78 στρεμμάτων δημοτικής γης στην περιοχή «ΦΟΥΓΑΡΟ» στο Λαύριο αποφάσισε η δημοτική αρχή της περιοχής (ΠΑΣΟΚ) στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί, υπάρχουν σχέδια να χτιστεί ένα λεγόμενο «εμπορικό χωριό». Η πράσινη δημοτική αρχή, όπως αποδείχτηκε, μεθόδευε πολύ καιρό πριν την παράδοση της έκτασης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το γεγονός, ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ έχουν μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορέα εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στην περιοχή «ΦΟΥΓΑΡΟ» κοντά στο λιμάνι του Λαυρίου. Η ονομασία της δεν είναι τυχαία, καθώς βρίσκεται ακριβώς στο φουγάρο των παλιών στοών των μεταλλείων, εκεί που στέναζαν χιλιάδες εργάτες για χρόνια. Παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έκταση ήταν προγραμματισμένο να γίνει «Κέντρο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η δημοτική αρχή «άλλαξε» τα σχέδια αποφασίζοντας να μεταφερθούν τελικά οι τοπικές επιχειρήσεις σε άλλη περιοχή. Θεωρώντας την περιοχή «τουριστική», κάλεσε στη συνέχεια το Πολυτεχνείο να συντάξει μελέτη - παρουσιάστηκε στο ΔΣ την περασμένη Παρασκευή - για την εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής, από τις παλιές σκουριές των μεταλλείων για να της δώσει αξία! Πρόκειται για μια εξυγίανση, που όπως υπολογίζουν οι μελετητές, θα κοστίσει περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη προκήρυξε διαγωνισμό στον οποίο κατέθεσαν προσφορές 14 μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις, με αυτή της Καπερόνι να εκπληρώνει «ακριβώς» τους όρους που έθετε η δημοτική αρχή. Δηλαδή, ενοικίαση της έκτασης για 60 χρόνια και όχι πώληση - ώστε να μη θεωρηθεί τελείως ξεπούλημα - κάλυψη του κόστους της εξυγίανσης, κατασκευή μνημείου στο παλιό φουγάρο και δέσμευση να γίνουν προσλήψεις προσωπικού μόνο από το Δήμο Λαυρίου.

Το σχέδιο αποκάλυψε η ίδια η δημοτική αρχή στο ΔΣ. Γι' αυτό άλλωστε είχε φέρει μαζί ως θέματα την παρουσίαση της μελέτης, την έγκριση πολεοδόμησης της ευρύτερης περιοχής και φυσικά την έγκριση της εκποίησης της συγκεκριμένης έκτασης. Οπως μάλιστα υποστήριξαν ο δήμαρχος Δ. Λουκάς και ο Α. Κωστάλας, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης μέσω της οποίας έγινε η παραχώρηση, «αυτός είναι ο αναπτυξιακός τρόπος που πρέπει να ακολουθήσουμε», προβάλλοντας ως τέτοιον την παράδοση της περιουσίας του δήμου σε πολυεθνικές!

Η παραχώρηση της έκτασης «πέρασε» τελικά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μόνο με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής και παρά την έντονη αντίδραση που εκφράστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως τους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες του Λαυρίου - που κατάγγειλαν ότι η επένδυση αυτή θα τους καταστρέψει οριστικά - αλλά και του Εργατικού Κέντρου. Οπως τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΕΚ: «Η ανεργία που στο Λαύριο φτάνει στο 30% δε θα βρει λύση με το ξεπούλημα της Λαυρεωτικής γης για τέτοιου είδους επενδύσεις. Απαιτούμε να γίνουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης για να δουλέψουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ