Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΟΣΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώστε την επίθεση...

Τις γνωστές «συνταγές» για παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, ανατροπές στο σύστημα συντάξεων, υγείας και δημόσιας διοίκησης, προτείνει, στην εξαμηνιαία του έκθεση, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός

Μια έκθεση, φτιαγμένη από τα ...παλιά καλά υλικά, με κριτήριο και μοναδικό στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, παρουσίασε για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, δημοσιοποιώντας χτες την εξαμηνιαία έκθεση για τη διεθνή οικονομία, κρίνει πως η διεθνής οικονομική κρίση δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, για την προώθηση των γενικότερων συμφερόντων της ολιγαρχίας. Αντίθετα, προτρέπει τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ - και την ελληνική - να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, σε ένα ευρύ φάσμα των οικονομικών σχέσεων.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΟΟΣΑ:

  • Επισημαίνει ότι «παρά τις πιο εξασθενισμένες οικονομικές συνθήκες, πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση». Προτείνει, μάλιστα, περικοπές δαπανών και χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτα» τα φορολογικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ το προηγούμενο καλοκαίρι.
  • Θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, κάτι φυσικά που θα το βρούμε μπροστά μας, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος.
  • Για τα Συστήματα Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης, θεωρεί «ότι πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά». Να υπάρξουν, δηλαδή, γενικευμένες περικοπές δαπανών, αλλά και αυξήσεις εσόδων - μέσω της επιβάρυνσης των εργαζομένων - ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια για τις επιχειρήσεις, τα οποία σήμερα κατευθύνονται στην Υγεία και τη Δημόσια Διοίκηση. Το γεγονός ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πνέει τα λοίσθια είναι έξω από τους προβληματισμούς των συντακτών της έκθεσης.
  • Για τις εργασιακές σχέσεις επαναφέρει το θέμα «περιορισμού των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας», με το επιχείρημα ότι έτσι θα επιτευχθεί χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών μακροπρόθεσμα...

Η διατήρηση των γνωστών «σκληρών συνταγών» και από την πλευρά του ΟΟΣΑ, ο οποίος εμμένει στη γραμμή της ανοιχτής αντιπαράθεσης με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, επιδέχονται και μιας πολιτικής ερμηνείας. Το βάθεμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τις προκλητικές παρεμβάσεις των καπιταλιστικών χωρών και οργανισμών (διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες και επιχειρήσεις) δε συνοδεύτηκε και με ανάλογες αντιδράσεις των εργαζομένων. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, οι αντιδράσεις των εργαζομένων - σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο - παραμένουν υποτονικές, λόγω και των γνωστών προβλημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι, η έλλειψη οργανωμένης αντίδρασης έχει αποθρασύνει τους κεφαλαιοκράτες και τους κάθε είδους υπηρέτες τους.

Τέλος, για την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι:

  • Θα υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Από 3,2% που ήταν το 2008 η αύξηση του ΑΕΠ, θα περιοριστεί στο 1,9% το 2009.
  • Η ανεργία - ως ποσοστό - θα ανέβει από 7,6% το 2008 στο 8% τον επόμενο χρόνο και 8,2% το 2010.
  • Ο πληθωρισμός - ο οποίος το 2008 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% - αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,7% το 2009 και στο 2,4% το 2010.
  • Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ετσι, από 14,5% του ΑΕΠ, που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, εκτιμάται ότι το 2009 θα κλείσει στο 13,9% και το 2010 στο 13,2% του ΑΕΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ