Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ευθεία παρέμβαση και στην οικονομική πολιτική!

Υποδεικνύει συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων», συγχαίρει τον Γ. Αλογοσκούφη και υπερασπίζεται την «ελευθερία των αγορών» και τον καπιταλισμό

Επιτάχυνση του «προγράμματος μεταρρυθμίσεων» υπέδειξε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, αξιώνοντας να αγνοηθούν οι «φωνές» που ζητούν την καθυστέρησή τους!

Σε μια νέα απροκάλυπτη παρέμβασή του στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ θέλησε να στηρίξει την κυρίαρχη πολιτική, υποδεικνύοντας τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ δε δίστασε να αθωώσει τον καπιταλισμό για την κρίση.

Μια μέρα μετά την ωμή παρέμβασή του υπέρ των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της αγοράς και να μην επικρατήσουν στην Ελλάδα οι φωνές που ζητούν την καθυστέρησή τους και την εφαρμογή περισσότερης ρύθμισης!

Επισείοντας «τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας», όπως το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την πτώση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την έκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Νταβός), για τη διετία 2008-2009, προχώρησε σε συγκεκριμένες υποδείξεις.

«Καμία χώρα ή λαός δεν μπορεί να ωφεληθεί, εάν δεν ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οταν θα περάσει η κρίση, οι επενδύσεις θα εξακολουθήσουν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των χωρών», δήλωσε ο Γκ. Σπέκχαρντ και χαρακτήρισε «γενναία» την προχτεσινή δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη περί συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των πολιτών, για τον κίνδυνο ενίσχυσης των ανισοτήτων, αλλά θα είναι λάθος εάν περιοριστεί η ατομική πρωτοβουλία και κατά συνέπεια να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ενώ οι συνετές κυβερνητικές αποφάσεις μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά, οι ενέργειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη και πιο παρεμβατική κυβέρνηση μπορεί τελικά να ζημιώσουν την οικονομία»(!). Απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση γιατί τα τελευταία χρόνια «κατάφερε να περιορίσει το χρέος, να ξεκινήσει φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων».

Μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι «αισθάνεται πολύ καλά για τις προοπτικές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά λιγότερο καλά για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη διεθνή καπιταλιστική κρίση, ο Γκ. Σπέκχαρντ υποστήριξε ότι, αν και χρειάζονται σοβαρές αλλαγές στο εγχώριο αλλά και το διεθνές οικονομικό σύστημα, η υπερβολική ρύθμιση δεν αποτελεί το φάρμακο για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ανάπτυξης, ως μέσο διεξόδου από την κρίση. Σε ό,τι αφορά τα αίτια της κρίσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης τα απέδωσε στα ...λάθη από την πλευρά δανειστών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνήσεων, αλλά και στους πολίτες που βρήκαν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερα σπίτια και ακριβές καταναλωτικές συνήθειες, αθωώνοντας πλήρως τον καπιταλισμό. Μάλιστα, τον υπερασπίστηκε επιθετικά, απορρίπτοντας «τους ισχυρισμούς ότι το σύστημα των ελεύθερων αγορών είναι εξ υποθέσεως λάθος», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ελευθερία των αγορών, με αλλαγές οι οποίες θα αφορούν τη διαφανή λειτουργία τους και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση «εντός» και «εκτός» μνημονίων (2016-11-29 00:00:00.0)
«Λάθος» η μη ανατροπή (2010-09-18 00:00:00.0)
Μάλλον ...βρέχει (2009-12-23 00:00:00.0)
Απαιτούνται πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας (2009-12-01 00:00:00.0)
Ξεπερασμένος και επικίνδυνος ο καπιταλισμός (2009-12-01 00:00:00.0)
Θέμα εθνικής ασφάλειας οι αγωγοί! (2007-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ