Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υποστήριξε χτες πως το 2006 οι κυβερνητικές δυνάμεις στη ΛΔ Κονγκό σκότωσαν τουλάχιστον 500 υποστηριχτές κομμάτων της αντιπολίτευσης με προσωπική εντολή του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα. Στο μεταξύ οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στρατού και πολέμαρχου Νκούντα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό θα απασχολήσουν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που προγραμματίστηκε για την Παρασκευή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.-- Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε από τη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι το περιεχόμενο της ενεργειακής συμφωνίας Σερβίας - Ρωσίας θα «οριστικοποιηθεί» ως το τέλος τρέχοντος έτους υπό τις ακόλουθες τρεις ρωσικές «εγγυήσεις»: Πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της NIS στην «Gazprom», διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από το σερβικό έδαφος και κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τη μεγαλύτερη σε κλίμακα επιχείρηση πραγματοποίησαν χτες οι σερβικές αρχές με σκοπό τη σύλληψη του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράτκο Μλάντιτς... δίχως να έχουν δημοσιοποιηθεί καινούρια στοιχεία για το πιθανό κρησφύγετο του ε.α. Σερβοβόσνιου στρατηγού.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε συμφωνία για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ουκρανίας πριν από την 1η Δεκέμβρη κατέληξαν χτες η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου «Naftogaz» και η ρωσική «Gazprom», ωστόσο η τελευταία επιμένει να μην υπογράφει νέα συμφωνία για τη μελλοντική παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία μέχρι αυτή να αποπληρώσει ολόκληρο το χρέος των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες στο ινδικό κρατίδιο Τσχάτισγκαρχ, μετά από έκρηξη σε γέφυρα, στην πόλη Τζαγκνταλπούρ. Οι δράστες, σύμφωνα με εικασίες της κυβέρνησης, είναι οπαδοί του μαοϊκού κόμματος.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν - ανάμεσά τους και ένα τρίχρονο παιδί - και ένας τραυματίστηκε σοβαρά χτες το πρωί όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξερράγη κοντά σε σταθμό του μετρό στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών υποστήριξε πως η έκρηξη ίσως προκλήθηκε από χειροβομβίδα που κατείχε ένας από τους επιβάτες του αυτοκινήτου. Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής Επιτροπής Διερεύνησης απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής πράξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ