Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΧΡΕΗ ΟΠΑΔ ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Συμφωνία εξόφλησης σε φόντο νέου ελλείμματος

Χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χτες να πληρώσει σε δόσεις τους φαρμακοποιούς, που από σήμερα συνεχίζουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων

Για την εξόφληση των χρεών, του 2008, του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τους φαρμακοποιούς μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2009 δεσμεύτηκε χτες η κυβέρνηση, ενώ οι φαρμακοποιοί έκαναν 24ωρη απεργία. Η συμφωνία για τη σταδιακή εξόφληση έγινε σε συνάντηση που είχαν χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των τριών μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας. Ετσι, οι φαρμακοποιοί θα επαναχορηγούν από σήμερα τα φάρμακα με πίστωση στην Αττική και δε θα προχωρήσουν στην ίδια πρακτική για την υπόλοιπη Ελλάδα από την 1.12.2008.

Η εξόφληση των 150 εκατ. ευρώ, κατά τη συμφωνία, θα γίνει ως εξής:

  • Στο μέσον της επόμενης βδομάδας θα πληρωθούν οι οφειλές μέχρι και το μήνα Αύγουστο 2008.
  • Στις 2.1.2009 θα πληρωθούν τα οφειλόμενα για το μήνα Σεπτέμβρη 2008.
  • Εντός του Γενάρη 2009 θα πληρωθούν τα υπόλοιπα οφειλόμενα μέχρι και το τέλος Δεκέμβρη 2008.
Ξεκρέμαστοι και οι γιατροί

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι υπήρξε και η κατ' αρχήν συμφωνία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους φαρμακευτικούς φορείς, η οποία θα «διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για το μέλλον, όπου τέτοια φαινόμενα, που παρατηρούνται κάθε δύο χρόνια, τελειώνουν και αυτά μια για πάντα». Ωστόσο, όμως, παρά τις πομπώδεις διαβεβαιώσεις του υπουργού η εξέλιξη προδιαγράφεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση καθώς και το 2009 ο προϋπολογισμός προβλέπει για τον ΟΠΑΔ επιχορήγηση 1,22 δισ. ευρώ - που είναι αυξημένη κατά 70 εκατ. σε σχέση με το 2008. Δηλαδή, όσα περίπου είναι τα χρέη ενός μήνα προς τους φαρμακοποιούς.

Κατά μέσο όρο την περίοδο 2003-2007 οι ετήσιες δαπάνες του ΟΠΑΔ ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Θα προκύψει κατ' ελάχιστον ένα έλλειμμα 280 εκατ. ευρώ, την ώρα που εκκρεμούν ακόμα οι πληρωμές των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που με τους μετριότερους υπολογισμούς ανέρχονται σε 240-245 εκατ. ευρώ για το 2008. Οι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν αποφασίσει να εξετάζουν τους υπαλλήλους του δημοσίου με πληρωμή απ' την 1.1.2009, ενώ στις 15.12.2008 προχωρούν σε πανιατρική απεργία για τις οφειλές του ΟΠΑΔ. Ακόμα ο ΟΠΑΔ έχει να εξοφλήσει και τα χρέη προς τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι έχουν αποφασίσει την επ' αόριστον αναστολή των συμβάσεών τους απ' τις 15.12.2008 με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τις οφειλές τους (1,8 δισ. ευρώ) που αφορούν στις εξετάσεις στα εργαστήριά τους.

Η Ομοσπονδία Φαρμάκου

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) εκφράζει για μια ακόμα φορά την αντίθεσή της στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία, στο φάρμακο και την Κοινωνική Ασφάλιση. «Η πραγματική λύση βρίσκεται στην κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Στη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν ενιαίου συστήματος Υγείας, στη δημόσια και δωρεάν καθολική ασφάλιση», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ. Και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα συνδικάτα, συντονισμένα με τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, να κάνουν το θέμα αυτό ένα από τα κύρια μέτωπα πάλης καθημερινά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ