Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θωράκιση» της αντιλαϊκής πολιτικής

Να θωρακίσει την πολιτική της, που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, προσπαθεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, πασχίζοντας ταυτόχρονα να περιορίσει την αναπόφευκτη φθορά και το πολιτικό κόστος.

Παράλληλα με τα «έκτακτα» μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων και την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει τις αιτίες που γέννησαν την κρίση και να διασώσει εαυτόν από τη λαϊκή κατακραυγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από τη μια έσπευσε χτες να χαιρετίσει το σχέδιο της Κομισιόν για την κρίση, την ίδια στιγμή συνέχιζε τον εμπαιγμό και την παραπλάνηση ισχυριζόμενη πως στόχος είναι η στήριξη κυρίως «εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». Οι προτάσεις της Κομισιόν «είναι στη σωστή κατεύθυνση, μας ικανοποιούν και μας καλύπτουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει «την καλύτερη δυνατή χρήση των προτάσεων αυτών», όταν πάρουν την τελική τους μορφή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 11 και 12 του Δεκέμβρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δίστασε να υποστηρίξει ότι το «ελληνικό σχέδιο κατά της κρίσης», όπως το αποκάλεσε ο Κ. Καραμανλής, αποβλέπει «στο να στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, των οποίων ούτε η εξέλιξη, ούτε το τέλος είναι ορατό, την ελληνική οικονομία και όλους τους Ελληνες πολίτες. Κυρίως βέβαια αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Την ίδια στιγμή ο Β. Μεϊμαράκης προσπάθησε να χρεώσει σχεδόν αποκλειστικά στην υπόθεση του Βατοπεδίου τη φθορά της κυβέρνησης, «βγάζοντας λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. Σε προκαθορισμένο ρόλο από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να «αθωώσει» τους υπουργούς και την κυβέρνηση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, προειδοποιώντας με πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής δεν ψηφίσει τον προϋπολογισμό ή άλλο νομοσχέδιο. Σε ανεπίσημη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Β. Μεϊμαράκης προσπάθησε να «καθαρίσει» με τις πολιτικές ευθύνες για το Βατοπέδι λέγοντας ότι «οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και έχουν καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις». «Το 4% (σ.σ. η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ) δεν είναι απόδοση ευθυνών;» αναρωτήθηκε. Διαπίστωσε ότι «ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων δεν προκύπτουν» στην υπόθεση Βατοπεδίου και προσδιόρισε ως χρονικό ορόσημο για την αντεπίθεση της κυβέρνησης το τέλος λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής. «Αν δεν τελειώσει η Εξεταστική, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες. Είμαστε εγκλωβισμένοι», αποφάνθηκε. Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε ότι «δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει», και συμπλήρωσε με νόημα: «Αν καταψηφίσει κάποιος τον προϋπολογισμό...». Πάντως, δεν τις θεωρεί πιθανές «υπό κανονικές συνθήκες».

Ασυγκράτητος, όπως πάντα, ο Γ. Τραγάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικά από την κρίση! «Η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικά από την κρίση», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επικαλούμενος το προβάδισμα του πρωθυπουργού στο ερώτημα των δημοσκοπήσεων για το ποιος είναι καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Αυτό, σύμφωνα με τον γγ της ΚΟ της ΝΔ, σημαίνει «ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται περισσότερο τον Καραμανλή να αντιμετωπίσει την κρίση και, επομένως, κατά κάποιο τρόπο, επιβραβεύει τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση».

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του Κ. Μαρκόπουλου, που είπε (στον «Αλφα 9,89») ότι «η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια των πολιτών παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι το Βατοπέδι για την κρίση των πολιτών για την κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ