Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Κλιμάκωση της επίθεσης σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις
  • Στις επιχειρήσεις κατευθύνεται ο νέος πακτωλός των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Επισπεύδουν τις πολιτικές της στρατηγικής της Λισαβόνας

Βάναυση πρόκληση σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών αποτελεί το κατ' ευφημισμόν σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ύψους 200 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ), που ανακοίνωσε χτες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χρήματα των εργαζομένων, ενισχύει ποικιλότροπα τις επιχειρήσεις. Δε σταματούν όμως εδώ.

Αφενός τονίζουν την ανάγκη επιτάχυνσης των πολιτικών της στρατηγικής της Λισαβόνας. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Το σχέδιο ανάκαμψης θα ενισχύσει και θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας...». Και συνεχίζει: «Προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευές».

Αφετέρου επισημαίνουν ότι οι όποιες δημοσιονομικές ανισορροπίες προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου, θα κληθούν τα κράτη - μέλη να τις αντιμετωπίσουν αμέσως μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επί της ουσίας και στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μονοπωλιακοί όμιλοι κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι τον προηγούμενο Οκτώβρη, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών είχαν συνεισφέρει εκατοντάδες δισ. ευρώ - ή ακόμη και τρισ. - για τη διάσωση των κλυδωνιζόμενων από την κρίση τραπεζικών ομίλων.

Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μπαρόζο - και του παραβρισκόμενου επιτρόπου για οικονομικές υποθέσεις, Χ. Αλμούνια - από τα 200 δισ. ευρώ του σχεδίου στήριξης, τα 170 δισ. ευρώ θα διατεθούν από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών (1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ) και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ (το 0,3%) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς.

Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Επιτροπής, έχουν προσωρινό χαρακτήρα, με περίοδο εφαρμογής τη διετία 2009 - 2010, όταν και αναμένεται να ενταθούν τα στοιχεία της κρίσης. Το ενδιαφέρον είναι, πού θα κατευθυνθεί ο νέος αυτός πακτωλός;

Στο όνομα της προστασίας των ...Ευρωπαίων πολιτών, προτείνουν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ (στα πλαίσια της καταβολής των προκαταβολών του 2009), με σκοπό «να ενισχυθούν οι ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας», αλλά και «να ενταθούν τα μέτρα για την αύξηση των δεξιοτήτων και όπου είναι αναγκαίο να προτιμηθεί η χρηματοδότηση σχεδίων εξ ολοκλήρου από την Κοινότητα». Μοιράζουν δηλαδή χρήματα σε επιχειρήσεις. Σε άλλο σημείο της απόφασης επισημαίνουν: «Για να δημιουργηθεί ζήτηση για τους εργαζόμενους το σχέδιο καλεί τα κράτη - μέλη να μελετήσουν το ενδεχόμενο μείωσης των εργοδοτικών κοινωνικών εισφορών», ενώ ζητείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκδώσει πριν από το Εαρινό Συμβούλιο του 2009 την προτεινόμενη οδηγία για τη μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για υπηρεσίες εντάσεως εργασίας. Για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης - όχι κατάργησή τους που ζητάει το ΚΚΕ - ούτε κουβέντα. Απλώς να επισπεύσουν την έκδοση μιας προαποφασισμένης οδηγίας.

Πραγματικό περιβόλι είναι το κεφάλαιο της απόφασης με τίτλο «Εξυπνες επενδύσεις». Συγκεκριμένα υπάρχει πρόταση «για τη δημιουργία εταιρικών σχημάτων μεταξύ του δημόσιου τομέα - με τη χρησιμοποίηση κονδυλίων της ΕΕ, της ΕΤΕπ και των κρατών-μελών - και των ιδιωτικών τομέων για την προώθηση των καθαρών τεχνολογιών μέσω της υποστήριξης της καινοτομίας».

Στη συνέχεια γίνονται πιο συγκεκριμένοι καθώς αναφέρουν: «Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα "πράσινα αυτοκίνητα"», που θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, και η πρωτοβουλία «εργοστάσια του μέλλοντος», που υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει 1,2 δισ. ευρώ. Δίνουν δηλαδή ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες. Αλλά και οι «επενδύσεις» στην αγορά εργασίας δεν μπορούσαν να μείνουν έξω από το σχέδιο. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Σε κάθε σημείο του σχεδίου ανάκαμψης, δίνεται έμφαση στις "έξυπνες επενδύσεις". Η αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση και στην (επανα)κατάρτιση βοηθά τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις εργασίες τους αυξάνοντας συγχρόνως την παραγωγικότητα. Οι επενδύσεις στις υποδομές και την ενεργειακή απόδοση διατηρούν τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Οι επενδύσεις στα καθαρά αυτοκίνητα συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη...». «Προστατεύουν» τις θέσεις εργασίας, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις! Το επιστέγασμα του σχεδίου είναι η αναφορά του στην ανάγκη προώθησης «φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μεμονωμένων κρατών - μελών». Μεταρρυθμίσεις, όπως, π.χ., «η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των αγορών»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ