Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νομπελίστας ο Γκάο Σινγκτζιάν

Στον 60χρονο, αντικαθεστωτικό, αυτοεξόριστο στη Γαλλία, Κινέζο μυθιστοριογράφο, δραματουργό, κριτικό λογοτεχνίας και ζωγράφο, Γκάο Σινγκτζιάν, απονεμήθηκε χτες το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2000, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία. Πρόκειται για τον πρώτο μη Ευρωπαίο συγγραφέα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας έπειτα από 6 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σινγκτζιάν πήρε το βραβείο (συνοδεύεται με 1 εκατ. δολάρια) «για το οικουμενικής αξίας, γεμάτο πικρή ενόραση και γλωσσική ευρηματικότητα» έργο του, «το οποίο άνοιξε νέους δρόμους στην κινεζική νουβέλα και στην κινεζική δραματουργία».

Ο τιμώμενος δήλωσε «έκπληκτος» για τη βράβευση. «Δεν ήξερα τίποτε προηγουμένως. Ούτε ότι ήμουν στον κατάλογο των υποψηφίων. Ισως καλύτερα που ήταν έτσι. Είναι μεγάλη τιμή και δεν είχα ακόμη το χρόνο να τη συνειδητοποιήσω».

Η πρώτη του νουβέλα δημοσιεύτηκε το 1978. Εκτοτε δημοσίευσε πολυάριθμα θεατρικά, το γνωστότερο από τα οποία είναι το «Chezhan» (Στάση Λεωφορείου). Εγκατέλειψε την Κίνα το 1988. Σήμερα κατοικεί στο παρισινό προάστιο Μπανιολέ.

Ο ίδιος αναγνωρίζει στη δουλιά του την επίδραση των μη ρεαλιστικών τάσεων στη δυτική δραματουργία, αναφέροντας τα ονόματα των Αντονέν Αρτώ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Σάμιουελ Μπέκετ καθώς και του Πολωνού Ταντέους Καντόρ. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Εκτός από το γράψιμο, ο Σινγκτζιάν ασχολείται και με τη ζωγραφική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ