Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τροπολογία - «δώρο» σε νομοσχέδιο

Με μια δέσμη διατάξεων στο πλαίσιο μίας και μόνης τροπολογίας(!) στο νομοσχέδιο «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Εργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερες ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο.

Κατ' αρχήν, καθορίζει μια νέα διαδικασία για την ένταξη στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μονάδων «ταχείας επέμβασης» για τη διετία 2009-2010. Ο ΔΕΣΜΗΕ θα μπορεί να υπογράφει συμβάσεις «διαθεσιμότητας ισχύος» με αεριοστροβιλικούς σταθμούς έως 150MW ο καθένας. Το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο σε αυτές τις περιπτώσεις, από τη διοχέτευση της παραγωγής τους στο σύστημα, θα είναι 70.000 ευρώ ανά MW για κάθε χρόνο και επί 3 χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται το μεταβαλλόμενο κόστος και κυρίως το κόστος καυσίμου. Εάν οι σταθμοί αρχίσουν την εμπορική λειτουργία τους μετά την 1/7/09 το διασφαλισμένο έσοδο θα αρχίσει να μειώνεται μέχρι να φτάσει τις 55.000 ευρώ ανά MW μετά την 1/10/09. Πρόκειται για μια δαπανηρή και εξαιρετικά συμφέρουσα, γι' αυτούς που θα ενεργοποιήσουν ανάλογες μονάδες, λύση στην ανάγκη εξασφάλισης ισχύος για τα επόμενα δυο καλοκαίρια. Η ΔΕΗ ήδη ετοιμάζεται για τέτοιες μονάδες στην Κομοτηνή. Σημειωτέον ότι οι αδειοδοτήσεις θα έχουν «συνοπτικό» χαρακτήρα.

Σημαντικές ρυθμίσεις εισάγονται για τη γεωθερμία. Με διαρκείς παρατάσεις του χρόνου έρευνας και εκμετάλλευσης, με τη δυνατότητα να γίνεται ένας διαγωνισμός ακόμη και για περισσότερα γεωθερμικά πεδία, εάν γειτνιάζουν, με την υπόνοια ότι μπορεί να αποτελούν ενιαίο κοίτασμα, ακόμη και με την «εν λευκώ» εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να καθορίσει κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ