Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ
Επιδοτείται για να απολύσει 400!

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων και αναδεικνύουν τις ευθύνες του εργοδοτικού συνδικαλισμού, μαζί και των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου και τα αδιέξοδα στα οποία εγκλωβίζει την εργατική τάξη η τακτική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που στηρίζει τα εργοδοτικά συμφέροντα, αναδεικνύουν οι εξελίξεις στον Ομιλο «Ηνωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του Λαναρά.

Σε συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις όλων των σωματείων την Πέμπτη 27 Νοέμβρη, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χ. Βατίστας ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι, όταν ο όμιλος πάρει τα υπόλοιπα 25, από τα συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ του δανείου που του εξασφάλισαν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, σκοπεύει να κλείσει τις «μη κερδοφόρες» επιχειρήσεις, κάτι που θα επιφέρει πάνω από 400 απολύσεις! Τα λουκέτα θα μπουν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου για την «εξυγίανση» του ομίλου, κάτι που αποτελεί και προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδότησης, όπως από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο.

Συμπληρώνοντας τον εκβιασμό απέναντι στους εργαζόμενους, ο εκπρόσωπος του Λαναρά διαμήνυσε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η σοβαρή καθυστέρηση που υπάρχει στην υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων, οι εξελίξεις θα είναι πολύ χειρότερες. Ενώ ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους συμπλήρωσε πως, σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων που τελικά θα παραμείνουν ανοιχτά, προϋποθέτει να γίνει ειδική ρύθμιση με το ΙΚΑ.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθύνοντας σύμβουλος, η εργοδοσία ετοιμάζεται να κλείσει τις παρακάτω μονάδες:

  • ΟΤΤΟ Εβρος (Αλεξανδρούπολη), με 50 εργαζόμενους.
  • ΦΑΝΚΟ (βαφείο στην Κομοτηνή), με 50 εργαζόμενους.
  • ΔΟΥΔΟΣ (Θεσσαλονίκη), με 120 άτομα προσωπικό.
  • Κλωστήρια Γ', ΚΟΠΛΑΝ, ΒΕΤΛΑΝ. Συνολικά στην περιοχή της Νάουσας και της Πέλλας θα μείνει ανοιχτή μόνο μία μονάδα. Στην περιοχή θα πεταχτούν στο δρόμο γύρω στα 200 άτομα (4/5 του σημερινού προσωπικού).

Την ίδια στιγμή:

  • Στο δρόμο βρίσκονται ήδη 30 περίπου εργαζόμενοι στην ΓΚΑΛΟΠ (Εύβοια), που έχει κλείσει ως παραγωγική μονάδα μετά τη μεταφορά των μηχανημάτων στη Βουλγαρία.
  • Οι 900 περίπου εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην «Ηνωμένη Κλωστοϋφαντουργία» είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες.
Οι υπεύθυνοι έχουν όνομα

Οι εξελίξεις στον όμιλο είναι αποκαλυπτικές για το ρόλο που παίζουν εδώ και μήνες τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα του Λαναρά. Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΓΣΕΕ εμφανίστηκαν λαλίστατοι στην υποστήριξη της δανειοδότησης του Λαναρά με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι έτσι θα σωθούν θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, μόνο η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου καλούσε σε οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό «σχέδιο εξυγίανσης» και στις απολύσεις που αυτό προβλέπει, απαιτώντας να πληρώσει η εργοδοσία για τα δεδουλευμένα και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το πόσο κρίσιμο για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των εργατικών αγώνων είναι οι εργαζόμενοι να πετάξουν από το σβέρκο τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Να γυρίσουν την πλάτη τους στις δυνάμεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου που αλείφουν βούτυρο στο ψωμί του κεφαλαίου και αφήνουν στο απυρόβλητο όσους ληστεύουν τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ