Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009
Επικίνδυνος για τα λαϊκά συμφέροντα

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

«Πρόκειται για επιθετικό και επικίνδυνο προϋπολογισμό για τα λαϊκά συμφέροντα»! Αυτό επισήμανε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2009, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Η συζήτηση στην Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ δεν έχει ακόμα οριστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης της συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή θα εξαρτηθεί από το πότε θα εισαχθεί για συζήτηση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Μέσω του προϋπολογισμού «έχουμε δράση υπέρ του κεφαλαίου και ψίχουλα για το λαό στις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό» τόνισε χαρακτηριστικά χτες η Διαμάντω Μανωλάκου. Σημείωσε πως «υποχρηματοδοτεί βασικούς τομείς για να κερδίζει ο ιδιώτης» και την ίδια στιγμή «ενισχύει τομείς που υπάρχει άμεσο κέρδος για το κεφάλαιο όπως για παράδειγμα οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Μάλιστα πρόσθεσε ότι στους τομείς που σκόπιμα υποχρηματοδοτούνται «έχει πλήρη ελευθερία το κεφάλαιο να δράσει». Διευκρίνισε ότι σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης «δε σας κατηγορούμε για αδράνεια αλλά για πολιτική υπέρ του κεφαλαίου» προσθέτοντας πως «σε περίοδο κρίσης το κεφάλαιο γίνεται ακόμη πιο αδίστακτο».

Αναφερόμενη στις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας η Δ. Μανωλάκου σχολίασε: «αυξήσατε κατά 8,7% τις δαπάνες για τον αμυντικό τομέα αν και είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός μείωσή τους» τονίζοντας ότι «πρωτίστως εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και δευτερευόντως τις αμυντικές ανάγκες της χώρας». Για υποχρηματοδότηση έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ στο χώρο της Παιδείας, επισημαίνοντας ότι η πολιτική που εκφράζεται μέσα από τον προϋπολογισμό οδηγεί στον «εξαναγκασμό των ΑΕΙ - ΤΕΙ να στραφούν στην αγορά για πόρους» όπου «αναγκάζονται να πωλούν υπηρεσίες» τονίζοντας πως δεν υφίσταται «καμιά βελτίωση για τη φοιτητική μέριμνα» το βάρος της οποίας «πέφτει στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών».

«Εκρηκτική η κατάσταση», τον χαρακτηρισμό αυτό χρησιμοποίησε η Δ. Μανωλάκου για την Υγεία, σημειώνοντας ενδεικτικά πως «οι δαπάνες για προσλήψεις αντιστοιχούν στην πρόσληψη 700 νοσηλευτών ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, χρειάζονται 18.000 προσλήψεις για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα νοσοκομεία», τονίζοντας ότι «πρόκειται για συνειδητή επιλογή» και υπογραμμίζοντας πως οι ιδιωτικές δαπάνες για υπηρεσίες Υγείας «βρίσκονται στο 57% σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΑΕΠ». Επιπρόσθετα για την κοινωνική ασφάλιση αναφέρθηκε στο τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς το «κομμάτι στο παζλ των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων που έχουν κάνει οι δυο κυβερνήσεις» που οδηγεί σε «μείωση σε συντάξεις και παροχές» μέσω της ενοποίησης ενώ όπου δεν υφίσταται θέμα ενοποίησης, προωθείται η πολιτική διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Οσον αφορά τις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «για δάση και αλιεία δίνετε 57 εκατομμύρια ευρώ», ενώ «το 2008 είχαν δοθεί 87 εκατομμύρια». Την ίδια ώρα, τόνισε, «τα χρήματα για το πυροσβεστικό σώμα αντιστοιχούν σε 550 προσλήψεις», ενώ αντίστοιχος αριθμός πυροσβεστών συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα «το 35% των οργανικών θέσεων να είναι κενές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ