Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Γραπτώς απάντησε χτες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στις αντιρρήσεις του για την υπογραφή πολιτικής διακήρυξης Μόσχας - Λευκωσίας, προτάσσοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες με άλλες χώρες.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για 11η φορά στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας στη νεκρή ζώνη, με τη συζήτηση για την ομοσπονδιακή διακυβέρνηση να συνεχίζεται με συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις. Σε δηλώσεις του, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, «με επίκεντρο αυτή τη φορά το θέμα της ομοσπονδιακής Δημόσιας Διοίκησης», στο οποίο, «υπήρξε αριθμός θεμάτων που σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων», με την επόμενη συνάντησή τους να ορίζεται για τις 16 Δεκέμβρη.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επισήμανε ότι στις συνομιλίες υπάρχει πρόοδος και αναφερόμενος στο πότε θα ανοίξει το κεφάλαιο των περιουσιών σημείωσε ότι θα υπάρχει μια καλύτερη ιδέα για αυτό μετά την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Δ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση με τον Μ. Ταλάτ είπε ότι στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «εξήγησε ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες με διάφορες χώρες», αλλά «είχε αντίρρηση σε αυτό που λέμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό δικοινοτικό διζωνικό κράτος», σημειώνοντας ότι ο Μ. Ταλάτ δε μιλά για παρθενογένεση, αλλά δεν αποδέχεται τη θέση για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι στη δήλωσή του ανέφερε πως «δε συζητείται το καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίζει την προσπάθεια της ανάπτυξης των σχέσεων με διάφορες χώρες, πολύ περισσότερο με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημειώνοντας παράλληλα ότι απάντησε στις αντιρρήσεις Ταλάτ «με σαφήνεια για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και πάνω στο θαλάσσιο χώρο που της ανήκει και το απόλυτο δικαίωμά της να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο».

Ο Δ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στη διακήρυξη Κύπρου - Ρωσίας, είπε ότι «έχουμε υποτίθεται κλείσει αυτό το θέμα. Ελπίζω οι αντιπαραθέσεις να μη συνεχιστούν, εφόσον κάναμε ξεκάθαρο εμείς ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, από το γεγονός ότι είναι ισότιμο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και κράτος - μέλος της ΕΕ σε όλη της την επικράτεια».

Αναφερόμενος για τη θέση Ταλάτ ότι η λύση δε θα προκύψει από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «έχει δώσει εξήγηση ότι οι δύο συνιστώσες πολιτείες της ομοσπονδίας δεν προϋπάρχουν ότι θα δημιουργηθούν μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και θα είναι τα συστατικά μέρη της ομοσπονδίας με την κεντρική κυβέρνηση μαζί. Κατά συνέπεια, δε μιλά για παρθενογένεση, αλλά δεν έχει αποδεχτεί και τη δική μας τη θέση για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρεί την άποψή του».

Το στόχο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, να διατηρήσει τις ισορροπίες στις αναφορές του για το Κυπριακό, στη σχετική έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα επισήμανε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Μια στάση που όπως υπογράμμισε ο Σ. Στεφάνου είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν αναφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να ήταν πιο ολοκληρωμένες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ως παράλειψη τη «μη αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και δημιουργούν κινδύνους για την ίδια τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Παραλείψεις που, όπως είπε, θα «εγείρουμε προς τα Ηνωμένα Εθνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ