Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βήμα βήμα η διαχείριση της κρίσης

Η προσοχή επικεντρώνεται στην εφαρμογή του πακέτου στήριξης των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει καμπάνια, με στόχο να δείξει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων»!

Το «σχέδιο» για τη διαχείριση της κρίσης, που φορτώνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα, προωθεί βήμα βήμα και με αποφασιστικό τρόπο η κυβέρνηση, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων που συνεχώς μεγαλώνουν.

Με τη στήριξη των οργάνων της ΕΕ και των «κατευθύνσεων» από τις Βρυξέλλες εμφανίζει ως μονόδρομο την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή διαχείριση, επιδιώκοντας να διασφαλίσει τη συναίνεση και ανοχή, όσο είναι δυνατόν, των εργαζομένων.

Εχει ήδη ξεκινήσει προπαγανδιστική εκστρατεία, προκειμένου να περάσει στις λαϊκές μάζες το μήνυμα ότι «η ελληνική οικονομία έχει ελάχιστα περιθώρια για κοινωνικές παροχές», ακριβώς γιατί είναι ειλημμένη απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να μη δοθεί σχεδόν τίποτα περισσότερο από τα ψίχουλα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Αλογοσκούφης από τις Βρυξέλλες φρόντισε χτες να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση των «οικονομικά ασθενέστερων», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθούν κάποια επιπρόσθετα και ουσιώδη μέτρα για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος. Αντίθετα, με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκε την απόφαση του «Γιουρογκρούπ» (υπουργοί Οικονομίας των 15 κρατών - μελών του ευρώ), να απορρίψει την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να σταλεί και μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στο επίκεντρο των κυβερνητικών προσπαθειών βρίσκεται η ταχεία εφαρμογή του σχεδίου στήριξης των τραπεζών, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι μέσα από αυτό θα διασφαλιστεί η ρευστότητα για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, θα αξιοποιήσει την «ευελιξία» του Συμφώνου Σταθερότητας, για να προσφέρει ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις.

Ενδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην ταχεία εφαρμογή της σημερινής πολιτικής είναι η πλήρης στήριξη που προσφέρει στον Γ. Αλογοσκούφη. Ο Ευ. Αντώναρος απέρριψε τα σενάρια περί αντικατάστασης του σημερινού υπουργού Οικονομίας, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει σε εξέλιξη «πόλεμος» μεταξύ άλλων υπουργών για το «θώκο» του υπουργού Οικονομίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε συμπληρωματικές και εποικοδομητικές τις προτάσεις γαλάζιων βουλευτών που είτε μείωση του ΦΠΑ είτε διαφωνούν με την επαναφορά των «τεκμηρίων». «Είναι στο πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται και πολιτεύεται και έχει κάνει τις προγραμματικές εξαγγελίες της η Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «είναι ένα ζωντανό κύτταρο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των αλιέων, ο Ευ. Αντώναρος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει περισσότερο από αυτά που ήδη έχει εξαγγείλει.

Συνεχίζεται η διαδοχολογία

Την ίδια στιγμή, παραμένουν στο προσκήνιο τα σενάρια διαδοχής στο κυβερνών κόμμα, παρά τις «διευκρινιστικές» δηλώσεις του Δημ. Αβραμόπουλου ότι ο Κ. Καραμανλής θα είναι και πάλι υποψήφιος, γεγονός που πρέπει να κόψει τις ορέξεις όλων...

Γαλάζιοι βουλευτές συνέχιζαν και χτες να βάλουν κατά του υπουργού Υγείας, που άνοιξε το θέμα προτείνοντας εκλογή αρχηγού από τη βάση. «Είναι άκαιρο να συζητάμε για διαδοχή στη ΝΔ. Ηταν σφάλμα του κ. Αβραμόπουλου και κατανοούν οι πάντες, γιατί το έκανε», δήλωσε (στον «Αθήνα 9.84»), ο βουλευτής Γ. Σαλαγκούδης, ενώ ακόμα και ο γνωστός «μητσοτακικός» Στ. Νικηφοράκης δήλωσε ότι «ο Καραμανλής είναι ο μεγάλος άσος διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ