Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ψάχνουν επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, με κύριο θέμα συζήτησης την επαναπροσέγγισή τους με τη Ρωσία, μετά τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο και τις αντιθέσεις που αναδείχτηκαν. Επανάληψη των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας δεν προβλέπεται, καθώς ο γγ της Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ, δήλωσε πως ο διάλογος θα γίνει σε ανεπίσημη βάση για τη διερεύνηση θεμάτων όπου οι δύο πλευρές συμφωνούν αλλά και διαφωνούν. Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ δεν αναμένεται να δώσουν στην Ουκρανία και τη Γεωργία «οδικό χάρτη» ένταξης, αλλά απλά να τις ενθαρρύνουν να προωθήσουν «μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται για την ένταξή τους στη Συμμαχία, χωρίς παράλληλα να δίνουν πλάνο ένταξης.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε πως γενικά στηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων, ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά «προβληματικά σημεία», αναφερόμενη κυρίως στην παραμονή ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Από τη μεριά του, ο Γεωργιανός Πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, προειδοποίησε χτες τις χώρες της Δύσης πως θα υπάρξουν «σοβαροί κίνδυνοι», αν δεν υπάρξει μια «αυστηρή διεθνής απάντηση» στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χτες τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο, τοποθετώντας επικεφαλής της έρευνας την Ελβετίδα Χάιντι Ταλιαβίνι, απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Γεωργία από το 2002 έως το 2006.

  • Στα χωρικά ύδατα της Καραϊβικής εξελίσσεται από χθες η τριήμερη κοινή άσκηση Ρωσίας και Βενεζουέλας, VenRus 2008, όπου λαμβάνουν μέρος μοίρα του ρωσικού Στόλου του Βορρά με ναυαρχίδα το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» και 1.600 ναύτες από τη Ρωσία και 700 από τη Βενεζουέλα. Το Ναυτικό της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν ασκήσεις «αντιαεροπορικής άμυνας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ