Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ 2009
Τροφοδοτεί το κεφάλαιο με ζεστό χρήμα

Ενσωματώνει πλήρως τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που θέλουν τους ανέργους φτηνή και αναλώσιμη δύναμη για τους εργοδότες

Εργαζόμενοι και άνεργοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από έναν ΟΑΕΔ που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας
Εργαζόμενοι και άνεργοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από έναν ΟΑΕΔ που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας
Υποταγμένος για ακόμα μια φορά στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι ο νέος προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2009. Ο βασικός του στόχος είναι η παροχή κι άλλου «ζεστού» χρήματος στην εργοδοσία για να απασχολεί τζάμπα χιλιάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα:

  • Οι χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους παραμένουν απροστάτευτοι, ενώ το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα ενίσχυσης της εργοδοσίας.
  • Διευρύνονται τα προγράμματα ευέλικτων και ανασφάλιστων μορφών εργασίας.
  • Προβλέπεται η πλήρης προσαρμογή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επιδίωκε άλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύναψη συμβάσεων για την εφαρμογή «ενεργητικών μορφών απασχόλησης» με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ιδιωτικές εταιρείες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα στοιχεία. Συγκεκριμένα, από τα 3.441.164.853 ευρώ έσοδα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2009, μόλις το 1.150.000 ευρώ προβλέπεται για την επιδότηση της ανεργίας και από αυτά, όπως σε κάθε έτος, μεγάλο ποσό θα διοχετευτεί για επιχορήγηση των κερδών. Ετσι, αν σήμερα από τους 450.000 ανέργους επιδοτούνται οι 130.000 περίπου, η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο την επόμενη περίοδο. Σημειώνεται δε ότι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009 προβλέπεται να είναι μόλις 375.551.852 ευρώ. Για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλες παροχές πρόνοιας, αφερεγγυότητα κλπ. ο προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 219.900.000 ευρώ. Οταν την ίδια στιγμή οι επιχορηγήσεις, μεταξύ άλλων, «για την καταπολέμηση της ανεργίας», δηλαδή χρήμα στο κεφάλαιο, προβλέπει 820.342.664 ευρώ!

Το ΠΑΜΕ

Ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, δήλωσε στον «Ρ» για τον προϋπολογισμό: «Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ ακολουθεί τον κεντρικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, κινείται στην κατεύθυνση της παραπέρα στήριξης του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα από τις εισφορές των εργαζομένων. Είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και υλοποιεί τις κεντρικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το ταξικό κίνημα αναπτύσσει δράση ενάντια σ' αυτήν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Διεκδικεί ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% (1.120 ευρώ) επί του βασικού μισθού των 1.400 ευρώ, όπως διεκδικεί το ταξικό κίνημα. Η επιδότηση να ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και ο χρόνος αυτός να θεωρείται χρόνος ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ