Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τριάντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν χθες σε επιθέσεις σε Βαγδάτη και Μοσούλη. Στη Βαγδάτη στόχος έγινε αστυνομική ακαδημία, αλλά τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες, ενώ στη Μοσούλη στόχος ήταν αμερικανο-ιρακινή περίπολος, αλλά επίσης τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες και κυρίως παιδιά γιατί η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σχολείο. Την ίδια ώρα, ο «χημικός Αλί», πρώην σημαίνον στέλεχος του καθεστώτος Χουσεΐν, καταδικαζόταν δεύτερη φορά σε θάνατο, αυτή τη φορά για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του σιιτών το 1991.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και τον αρχηγό του λιβανικού ΓΕΣ είχε, χθες, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο Λίβανο, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο και στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η χορήγηση βοήθειας ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανικό στρατό.

ΟΣΛΟ.-- Ο Βόσνιος Μίρσαντ Ρέπακ, που εγκαταστάθηκε στη Νορβηγία το 1993, καταδικάστηκε χτες στο Οσλο σε πενταετή κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων αμάχων στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Είναι η πρώτη δίκη αυτού του είδους που διεξήχθη στη Νορβηγία, μετά τις δίκες κατηγορουμένων για συνεργασία με τους κατακτητές ναζί στη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στο κενό έπεσε η έκκληση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νικόλα Γκρούεφσκι, προς τους δασκάλους και καθηγητές να διακόψουν την απεργία, που πραγματοποιούν για δεύτερη βδομάδα, ένεκα οικονομικής κρίσης....

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, που αποτελείται από το λεγόμενο «κεντροαριστερό» Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, στη θέση του καγκελάριου και τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Πρόελ, αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κυβέρνηση διαδέχεται τον προηγούμενο συνασπισμό των δύο αυτών μεγαλύτερων κομμάτων, που διαλύθηκε έπειτα από μόλις 18μηνη παραμονή του στην εξουσία.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης κήρυξε την Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, καθώς ο προϋπολογισμός της άλλοτε ισχυρής πολιτείας παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα, ύψους 11,2 δισ. δολαρίων. Το οικονομικό κραχ που απειλεί την πολιτεία προέκυψε δύο μήνες μετά την έγκριση του νόμου για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ