Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΝΑΤΟ:
«Σας είμαστε πιο αναγκαίοι»

Το ΝΑΤΟ έχει περισσότερο ανάγκη τη συνεργασία της Ρωσίας παρά την ένταξη σε αυτό των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Γεωργίας και της Ουκρανίας, υποστήριξε ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, σε συνέντευξή του στον ρωσικό Τύπο και πρόσθεσε: «Πιστεύουν (στο ΝΑΤΟ) ότι η Ουκρανία και η Γεωργία μπορούν να περιμένουν, αλλά ότι πρέπει να λύσουν τώρα τα ζητήματα με τη Ρωσία. Εχουμε να κάνουμε με ανθρώπους λογικούς και ρεαλιστές». Την ίδια ώρα, εκτίμησε πως αυτό γίνεται με «διπλωματικό» τρόπο. Οπως είπε συγκεκριμένα: «Προφανώς δεν μπορούν να αφήσουν να φανεί ότι υπέκυψαν στην πίεση της Μόσχας, θα κάνουν ωραίες δηλώσεις, θα δώσουν υποσχέσεις στην Ουκρανία και τη Γεωργία (...) Αλλά δε θα πάρουν ριζικές αποφάσεις», για τις δύο αυτές χώρες, πρόσθεσε.

Επίσης, εκτίμησε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που έχει παγώσει εξαιτίας της ρωσο-γεωργιανής κρίσης, μπορεί να ξαναρχίσει «από τώρα μέχρι το τέλος του έτους». Σύμφωνα με τον Ρογκόζιν, αυτός ο θεσμός μπορεί να λειτουργήσει «με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την επίλυση των κοινών προβλημάτων», όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των Σομαλών πειρατών ή η μεταφορά ανθρώπων και εξοπλισμού στο Αφγανιστάν.

Να υπενθυμίσουμε πως μετά τα γεγονότα του Καυκάσου, η Ρωσία «πάγωσε» τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την ειρήνη» του ΝΑΤΟ, απέφυγε κάθε βοήθεια προς το «πληροφοριακό γραφείο» του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, απέτρεψε την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στη Μόσχα κι εμπόδισε τον ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων σε ρωσικά λιμάνια. Την ίδια ώρα, όμως, η Μόσχα συνέχισε τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ στα ζητήματα του ελέγχου των τακτικών εξοπλισμών και του εναέριου χώρου. Δε σταμάτησε, επίσης, η συνεργασία σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της συνδρομής στη ΝΑΤΟική κατοχή στο Αφγανιστάν.

Από την άλλη, το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποφάσισε την Τρίτη «προοδευτική και υπό όρους» αναθέρμανση των σχέσεών του με τη Ρωσία, παράλληλα με την προσέγγιση της Γεωργίας και της Ουκρανίας, που όμως δεν έλαβαν το λεγόμενο «σχέδιο δράσης για την ένταξη» στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, διαφορετικά από τον Ντ. Ρογκόζιν, ερμηνεύουν την προχτεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Γεωργίας, που θεωρούν με δηλώσεις τους πως οι χώρες τους έκαναν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ένταξη σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Θεωρούν, δηλαδή, πως η «στενότερη συνεργασία», που αποφάσισε το ΝΑΤΟ με αυτές τις χώρες, είναι «ντε φάκτο» το «σχέδιο δράσης για την ένταξή» τους στο ΝΑΤΟ, που όμως δεν ομολογείται ανοιχτά, για να αποφευχθεί ο εκνευρισμός της Μόσχας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ