Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Αμεση η ανάμειξη των ΗΠΑ

Η Κοντολίζα Ράις βρέθηκε χτες στο Νέο Δελχί

ΒΟΜΒΑΗ.--

Το Πακιστάν συνεχίζει να δείχνει η Ινδία ως τόπο προέλευσης των δραστών του μακελειού της Βομβάης την περασμένη βδομάδα, που στοίχισε τη ζωή σε 188 ανθρώπους, δηλώνοντας ωστόσο ότι η πράξη πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητα άτομα, αφήνοντας έξω από σχεδιασμό την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ. Η Ινδία απαιτεί τη σύλληψη και παράδοση στις αρχές της των ηθικών αυτουργών των επιθέσεων και ζητά τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών, το Νέο Δελχί αναμένει τις ενέργειες που θα αναλάβουν οι αρχές του Πακιστάν στην υπόθεση, τονίζοντας ότι από αυτή θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα της ινδικής κυβέρνησης.

Αμεση είναι και η εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση, καθώς έχουν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή και επί σειρά ετών εμφανίζονται να ενισχύουν και να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές που ανακύπτουν. Χτες έφθασε στην Ινδία η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, καλώντας το Πακιστάν να δράσει δυναμικά και με απόλυτη διαφάνεια προκειμένου να φέρει τους δράστες της Βομβάης ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς έχει ιδιαίτερη ευθύνη. Παράλληλα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος προειδοποίησε την Ινδία να μη λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες... Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα στην Ινδία κάνοντας λόγο για «ασιατική 11η Σεπτέμβρη», που θα χρησιμοποιηθεί σαν πρόφαση για ακόμα μεγαλύτερη ανάμειξη στα εσωτερικά των χωρών της περιοχής.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, Μάικλ Μιούλεν, από το Πακιστάν, απαίτησε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Βομβάης, καλώντας το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει δραστικότερη και εντονότερη δράση εναντίον τους σε όλη τη χώρα».

Την ίδια στιγμή το Πακιστάν προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ υποστήριξε ότι αν οι ένοχοι βρεθούν και αποδειχθεί ότι ξεκίνησαν από το Πακιστάν, θα πρέπει να δικαστούν και να καταδικαστούν στα δικαστήριά του.

Μαζικές είναι και οι διαδηλώσεις οργής στη Βομβάη, με τον κόσμο να απαιτεί δικαιοσύνη, ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας για ολιγωρία στην αντίδρασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ