Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αντιδραστική ομάδα... ολοκληρώνεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκπληξη, όπως σπεύδουν να αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, προκάλεσε σε αναλυτές η αποδοχή εκ μέρους του Μπιλ Ρίτσαρντσον του διορισμού του από τον Μπαράκ Ομπάμα ως υπουργού Εμπορίου στην κυβέρνηση που σχηματίζει με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό γιατί ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού θεωρούνταν μέχρι πρότινος το φαβορί για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο τελικά πήγε στην Χίλαρι Κλίντον.

Ομως... εκτός των εσωτερικών ισορροπιών στο Δημοκρατικό Κόμμα για την ανάθεση της εξωτερικής πολιτικής στην αντίπαλό του για το χρίσμα, η επιλογή του πολύπειρου Ρίτσαρντσον -έχει διατελέσει πρέσβης στον ΟΗΕ και υπουργός Ενέργειας επί προεδρίας Κλίντον - στο υπουργείο Εμπορίου έχει πολλαπλή σημασία. Ο Ομπάμα ανακοινώνοντας το διορισμό του χαρακτήρισε τον Ρίτσαρντσον ως έναν από τους ηγετικούς «οικονομικούς διπλωμάτες της Αμερικής». Είναι σημαντικό δε ότι ο Ρίτσαρντσον είναι ισπανόφωνος και ενδεχομένως η επιλογή του για το υπουργείο Εμπορίου δεν «είναι υποβάθμιση», αφού αναλαμβάνει ρόλο για την επαναπροσέγγιση με τη Λατινική Αμερική, με το εμπόριο ως όχημα και την προώθηση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίες στην ενέργεια εξαιρετικά κρίσιμες και σημαντικές για τις ΗΠΑ, για την επέμβαση πιθανά με άλλο τρόπο στη Λατινική Αμερική.

Γκέιτς για Γκουαντάναμο και Ιράκ

Προτεραιότητες αποτελούν για τον Ρόμπερτ Γκέιτς, επικεφαλής του Πενταγώνου, η επιτάχυνση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το κλείσιμο του Γκουαντάναμο όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας πως οι στρατηγοί εξετάζουν τρόπους για συντομότερη απόσυρση από το Ιράκ, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 16 μηνών της προεκλογικής καμπάνιας του Ομπάμα.

Ο Γκέιτς τόνισε επίσης πως υψηλή προτεραιότητα αποτελεί και η συνεργασία με το νέο Κογκρέσο, για να υπάρξει το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να κλείσει η φυλακή στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, το κολαστήριο όπου ακόμη κρατούνται 250 άνθρωποι «ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκράτες».

Την ίδια στιγμή, ο «κίνδυνος της τρομοκρατίας», την οποία δηλώνει ότι θέλει «εξαλείψει» ο Μπαράκ Ομπάμα, στοιχειώνει εκ νέου την κοινή γνώμη. Μετά τις «προειδοποιήσεις» για πιθανά χτυπήματα, νέα έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας θεωρεί πιθανή μέσα στην επόμενη πενταετία μια επίθεση τρομοκρατών με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργήσουν ταχέως και να συνεργαστούν με άλλες χώρες, για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να στηρίξουν τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να αποτρέψουν την πραγματοποίηση μιας επίθεσης, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, αναλυτές που τη συνέταξαν για λογαριασμό του Κογκρέσου. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν επίσης να αναληφθεί πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, που θα βοηθήσει στον καθορισμό υψηλότερων κανόνων ασφαλείας στις βιολογικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις και να κάνουν πιο αυστηρή τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. Προτείνεται, επίσης, η ενίσχυση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

  • Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Σάξμπι Τσάμπλις κέρδισε την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στην Τζόρτζια, με αποτέλεσμα να αποτραπεί το ενδεχόμενο απόκτησης της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ