Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Υπογραφή για την απαγόρευσή τους

ΟΣΛΟ.--

Οι ηχηρές απουσίες υπογραφής διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση των βομβών διασποράς από υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα επισκίασαν τις υπογραφές αξιωματούχων από περίπου 100 άλλες χώρες χτες στο Οσλο της Νορβηγίας.

Ωστόσο, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, που προήδρευσε των εργασιών της συνάντησης για την υπογραφή της συμφωνίας, δεν κάμφθηκε από την άρνηση ισχυρών χωρών που όχι μόνον παράγουν, αλλά και συχνά χρησιμοποιούν τις βόμβες διασποράς. Χαρακτήρισε έτσι τη μέρα «ιστορική», αφού η συνθήκη δεν απαγορεύει μόνον την παραγωγή, χρήση, αποθήκευση και την εμπορία των όπλων αυτών, αλλά υποχρεώνει τους συνυπογράφοντες να σπεύσουν σε βοήθεια των θυμάτων των βομβών διασποράς.

Μεταξύ των 92 χωρών που τελικά υπέγραψαν τη συνθήκη είναι η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και άλλες όπως το Λάος κι ο Λίβανος, που έχουν στη γη τους διάσπαρτες τέτοιες βόμβες.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Handicap International», περίπου 100.000 άνθρωποι, άμαχοι σε ποσοστό 98%, βρήκαν το θάνατο ή ακρωτηριάστηκαν από την έκρηξη τέτοιων όπλων σε όλον τον κόσμο από το 1965. Πάνω από το ένα τέταρτο αυτού του αριθμού το αποτελούν παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να διακρίνουν, λόγω της μορφής και του χρώματος των άσκαστων βομβών διασποράς, πως πρόκειται για φονικά όπλα και όχι για παιχνίδια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ