Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντικομμουνιστική υστερία

Θέλουν να δικάσουν στελέχη των μπολσεβίκων της δεκαετίας του '30-'40 του περασμένου αιώνα για το λεγόμενο λιμό του 1932-1933

Η αντισοβιετική και αντικομμουνιστική υστερία δεν έχει τέλος στην Ουκρανία, όπου με αφορμή την γκαιμπελική σύλληψη της ερμηνείας του λιμού του 1932-33, μετατρέπεται σε επίσημη κυβερνητική πολιτική, ακολουθώντας βήμα προς βήμα τις βαλτικές χώρες.

Ετσι στις 3 Δεκέμβρη ο Β. Ναλιβαϊτσένκο, εκτελών χρέη επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, δήλωσε πως δικαστήριο της Ουκρανίας μπορεί να κάτσει στο «σκαμνί των κατηγορουμένων» τη σοβιετική ηγεσία, ξεκινώντας από τον Ι. Στάλιν. Ηδη, πρόσθεσε, η Γενική Εισαγγελία της χώρας μελετά από κοινού με την υπηρεσία του την «ποινική υπόθεση», που κατά τη γνώμη του δεν έχει παραγραφεί, αφού λόγος, σύμφωνα με την ουκρανική ηγεσία, γίνεται για προσχεδιασμένη «γενοκτονία του λαού της Ουκρανίας» από την ηγεσία των μπολσεβίκων.

Να σημειωθεί πως την ώρα που η ουκρανική ηγεσία «παίζει το χαρτί» του αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού, για να συσπειρώσει τους οπαδούς της στα ζητήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ, και άλλοι άνθρωποι που δεν είναι κομμουνιστές απορρίπτουν την αντισταλινική υστερία. Στα τέλη της περασμένης βδομάδας στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για την έκδοση στα ουκρανικά του βιβλίου του Αμερικανού επιστήμονα Μαρκ Τάουγκερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνιας, ειδικευμένου σε ζητήματα αγροτικής οικονομίας της ΕΣΣΔ, με τον τίτλο: «Πείνα, γκολοντομόρ, γενοκτονία». Ο Τάουγκερ, στη βάση ενός τεράστιου όγκου αρχειακού υλικού, που μελέτησε, σημειώνει: «Τα ντοκουμέντα μαρτυρούν πως όλοι εκείνοι που ονομάζουν αυτήν την περίοδο γενοκτονία ή γκολοντομόρ δεν έχουν ακριβή πληροφόρηση. Εδώ υπάρχει αντικατάσταση εννοιών. Πολλοί άνθρωποι μαρτυρούν πως η σοδειά δεν ήταν μεγάλη. Ο Στάλιν δεν ευθύνεται γι' αυτόν το λιμό».

Εννοείται πως αν και τα ουκρανικά ΜΜΕ παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, επέλεξαν να μη δείξουν τίποτα, αφού αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την επίσημη αντικομμουνιστική κατρακύλα.


Ι.Π. - Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ