Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Επιστημονικός» Καιάδας

H είδηση μπορεί να φαντάζει αρχικά αθώα, ή, για άλλους, ιδιαίτερα ...επιστημονική, ωστόσο όμως μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ανατριχιαστική. Αν και μοιάζει σαν μια (ακόμη) βοήθεια της επιστήμης στον αθλητισμό, ωστόσο άλλο τόσο επικίνδυνη είναι, αφού θυμίζει σκοτεινές πρακτικές περί «άριας φυλής». Μήπως, τελικά, ήρθε η ώρα να ψάξουν κάποιοι και για τους Αριους αθλητές;

Αμερικανική εταιρεία πουλάει πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, έναντι 149 δολ. (120 ευρώ περίπου), υπόσχονται να αποκαλύψουν την κλίση των παιδιών προς συγκεκριμένα αθλήματα, λαμβάνοντας δείγμα σάλιου από παιδιά και κυρίως νήπια. Αυτό θα στέλνεται στα εργαστήρια της εταιρείας, προκειμένου να αναλυθεί η ύπαρξη του περίφημου γονιδίου ACNT3. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, την τελευταία πενταετία, το συγκεκριμένο έχει συνδεθεί με τις αθλητικές επιδόσεις, αφού διαφορετικές εκδοχές του (γονότυποι) συνδέονται με διαφορετικές ιδιότητες στον αθλητισμό, π.χ. ταχύτητα ή αντοχή. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, το τεστ «δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές σε γονείς και προπονητές, προκειμένου να στρέψουν τα παιδιά τους προς κάποια αθλήματα που τους ταιριάζουν».

Το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργήσει αντιδράσεις, όπως αυτή του Καρλ Φόστερ, διευθυντή του εργαστηρίου Γενετικής Ουσκόνσιν, που επισήμανε τον κίνδυνο να χαθούν μελλοντικοί αθλητές, βάσει του συγκεκριμένου ή παρόμοιων τεστ στο μέλλον. Και για παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση Ισπανού ολυμπιονίκη στο μήκος, που διαπιστώθηκε ότι ποτέ δεν είχε την εκδοχή του γονιδίου ACTN3, που, υποτίθεται, θα τον ευνοούσε. Απορίας άξιο, μάλιστα, είναι ότι αν ανάλογα τεστ εφαρμόζονταν πριν κάποιες δεκαετίες πόσες πιθανότητες διάκρισης θα έδιναν στον περίφημο ποδοσφαιριστή Βραζιλιάνο Γκαρίντσα, που διέπρεψε στα γήπεδο έχοντας το ένα πόδι του κοντύτερο από το άλλο... `Η σε τόσους άλλους αθλητές, που, με βάση τις ατελείωτες ώρες προπόνησης, κατάφεραν να διακριθούν σε ένα άθλημα (και σε κάποιες περιπτώσεις έχοντας ξεκινήσει από άλλο). Και, βέβαια, μια άλλη πτυχή του συγκεκριμένου τεστ είναι οι συνέπειες που θα έχει στην ψυχολογία ενός παιδιού που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό (αν, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα είναι απορριπτικά).

Είναι γνωστό ότι στον καπιταλισμό ο αθλητισμός δεν είναι τίποτε άλλο από μια βιομηχανία κερδών, όπου πολυεθνικές, σαν επενδυτές ή χορηγοί, κερδίζουν πακτωλό χρημάτων από την επιτυχία... Οι εκλεκτοί από την παιδική τους ηλικία επιλέγονται για να μετατραπούν σε αθλητικές υπερμηχανές (χάρις και στη χρήση αναβολικών), προκειμένου να δώσουν την παράσταση που απαιτεί ο ρόλος τους με τον καλύτερο τρόπο. Απ ό,τι φαίνεται πλέον ήρθε η ώρα για ένα πιο επιστημονικό ξεκαθάρισμα από την αρχή, προκειμένου να αποφευχθούν ...λαθεμένες επενδύσεις που μπορεί να κοστίσουν χρήματα. Η δημιουργία ενός σύγχρονου τεχνολογικού «Καιάδα» προσφέρει τη λύση.

Δυστυχώς για όλους αυτούς, το παράδειγμα του σοσιαλιστικού συστήματος, όπου ο αθλητισμός μετατράπηκε σε δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, εντάχθηκε στο πλαίσιο της ολόπλευρης ανάπτυξης του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του και λειτούργησε με βάση την προπόνηση, ώστε να αναπτυχθούν οι δεξιότητες του καθένα σε συγκεκριμένο άθλημα, θα αποτελεί πάντα την ...ανθρώπινη λύση σε ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο...


ΜΠ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ