Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΣ
Μεγάλη πυρκαγιά έκαψε 15.000 στρέμματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί ο Δήμος Καμείρου Ρόδου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαινόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ σε δασική περιοχή. Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε με δηλώσεις του ο νομάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση κοντά στην αρχαία Κάμειρο, περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε δυο μέτωπα μήκους πέντε χιλιομέτρων. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής (24 πυροσβέστες με 12 οχήματα) κάτοικοι του νησιού με μηχανήματα και υδροφόρες που διατέθηκαν από τους δήμους και τη νομαρχία. Σημαντικό εμπόδιο στο έργο της κατάσβεσης ήταν οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν και τα 10 μποφόρ, καθιστώντας αδύνατη τη χρήση εναέριων μέσων, αλλά και την αποβίβαση ενισχύσεων στη Ρόδο, καθώς τα πλοία ήταν δεμένα στα λιμάνια.

Το βράδυ άρχισε η μεταφορά 33 πυροσβεστών στη Ρόδο με ελικόπτερο, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στην Κω με μεταγωγικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων των δασικών υπηρεσιών, η πυρκαγιά έχει κάψει ως τώρα 15.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Η φωτιά σε αρκετά σημεία έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Παράλληλα, ελέγχθηκε το απόγευμα η φωτιά που είχε ξεσπάσει το πρωί στην περιοχή της Γλυφάδας.

Παρά την τελευταία ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα με 40 υπαλλήλους, οι ανάγκες σε προσωπικό εξακολουθούν να παραμένουν αυξημένες. Στις υπηρεσίες της Ρόδου τοποθετήθηκαν 25 άτομα, ωστόσο δεν έχει γίνει καμιά ανανέωση στα οχήματα και στον υπόλοιπο εξοπλισμό. Στον πυροσβεστικό σταθμό της πόλης της Ρόδου, το καλοκαίρι υπηρετούσαν 42 άτομα, τώρα είναι 55 (σ.σ. ανάλογος αριθμός πυροσβεστών υπηρετούσε τη δεκαετία του 1980). Ομως, πρέπει να υπηρετούν 80, αφού είναι σταθμός πρώτης τάξης.

Στο αεροδρόμιο, επειδή πρόκειται για διεθνή αερολιμένα, υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης σε σταθμό β' τάξης με 48 υπαλλήλους προσωπικό, ωστόσο υπηρετούν 30. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών στο κλιμάκιο του Απόλλωνα και της Λίνδου θα έπρεπε να υπηρετούν 24 πυροσβέστες αντί για 11 και 13, αντίστοιχα, που υπηρετούν σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ