Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μέτωπο στην αντιαγροτική πολιτική
  • Σήμερα η κινητοποίηση των αγροτών της Κέρκυρας
  • Παραμένουν στα μπλόκα σε Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη
  • Στο δρόμο οι αγρότες της Λιβαδειάς

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία της Καρδίτσας
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία της Καρδίτσας
Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων και αναμένεται να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση της ΠΑΣΥ που θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Οι αγρότες του νησιού με την κινητοποίησή τους καταδικάζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, προβάλλοντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα «δένουν» με τους αγώνες για μια άλλη πολιτική προς όφελος της αγροτιάς και των εργαζομένων.

Οι επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική αφήνουν χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα τα σημάδια τους και στους μικρομεσαίους αγρότες της Κέρκυρας και ειδικά στους ελαιοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντεινόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Οι αγρότες, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν και παλεύουν για:

  • Να μην περάσει η «επιχείρηση υγείας» της ΚΑΠ.
  • Τιμή στο λάδι για το «πεντάρι» 3,5 ευρώ και για τον «άσο» 4 ευρώ.
  • Επιδότηση στην παραγωγή.
  • Να δίνεται το σύνολο της επιδότησης σε όλους τους παραγωγούς μέσα στο χρόνο της σοδειάς.
  • Κατάργηση κάθε χαρατσιού για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
  • Διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
  • Κατάργηση της εισφοράς στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής των φαρμάκων κ.ά.
Σε Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ παρέμειναν και χτες στο Δέλτα Καρδίτσας οι αγρότες του νομού που συγκεντρώθηκαν στο σημείο αυτό μετά την ιδιαίτερα μαζική και αγωνιστική κινητοποίηση που είχαν προχτές. Στο Δέλτα κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας στους συγκεντρωμένους προστέθηκαν και άλλοι αγρότες που ήρθαν με τα τρακτέρ τους.

Οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης παρέμειναν και χτες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Εδεσσας, όπου κατά διαστήματα προχωρούσαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου. Η ΠΑΣΥ Νομού Θεσσαλονίκης καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να συντονιστούν με τους αγρότες όλης της χώρας, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και μέλη εργατικών σωματείων βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες στη Χαλκηδόνα, καλώντας σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Αγωνιστική φλόγα στη Βοιωτία

Τη συνέχιση της κλιμάκωσης του αγώνα τους για να μην περάσουν τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και τη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, αποφάσισαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς στη Βοιωτία σε συγκέντρωση που έγινε προχτές βράδυ στο κτίριο της νομαρχίας.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο στο δρόμο της πάλης και της διεκδίκησης με τα τρακτέρ τους που έχουν κατεβάσει στη διασταύρωση του Αϊ- Γιάννη έξω από τη Λιβαδειά όπου και πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς κατά τη διάρκεια της μέρας. Στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής συγκέντρωσης απαίτησαν και τη στήριξη φορέων και συνδικάτων της περιοχής, που παραβρέθηκαν σ' αυτήν, καθώς και των δημάρχων της περιοχής. Αγροτοσυνδικαλιστές θα περιοδεύσουν τις επόμενες μέρες στα χωριά της επαρχίας Λιβαδειάς προκειμένου να καλέσουν τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν το «μπλόκο» του Αϊ-Γιάννη.

Ενα ακόμα «μπλόκο» στήθηκε από αγρότες της περιοχής της Ελάτειας στο σημείο του «παλιού Λεβέντη» στη Δαύλεια. Χαιρετίζοντας τον αγώνα των αγροτών ο Γ. Γκικόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Βοιωτίας, έκανε μια αναδρομή στους αγώνες της αγροτιάς και αναφέρθηκε στις αιτίες των προβλημάτων. Ο Γ. Γκικόπουλος επέστησε την προσοχή των αγροτών σε αυτούς (πήγαν και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) που υποκριτικά και χτυπώντας τους φιλικά την πλάτη λένε ότι στηρίζουν τα αγροτικά αιτήματα. Προσέξτε τους είπε γιατί αυτοί συνεπικουρούμενοι από την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στήριξαν και στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές, είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ