Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υποσχέσεις Πούτιν και ... προσδοκίες

ΜΟΣΧΑ.--

Κατά τη χτεσινή καθιερωμένη ετήσια τηλεοπτική συνομιλία του με τους πολίτες, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε σε 80 ερωτήσεις μέσα σε τρεις ώρες για την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την κοινωνική πολιτική και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οπως σημείωσε ο ίδιος, αναμένονται θετικές αλλαγές στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Μπάρακ Ομπάμα, και τόνισε ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί σε μια αλλαγή στάσης των ΗΠΑ ιδίως στο θέμα της εγκατάστασης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η ΕΕ θα κατανοήσει την ανάγκη να κοιτάξει μπροστά σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της με τη Μόσχα, να συνεργαστούν από κοινού στον οικονομικό τομέα, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου προς την Ουκρανία αν η τελευταία δεν αποπληρώσει το χρέος της. Τόνισε επίσης πως οι ίδιοι οι Γεωργιανοί θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα τιμωρήσουν την ηγεσία της χώρας που ξεκίνησε τον πόλεμο στη Νότια Οσετία, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αποβλέπει στην εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στη Βενεζουέλα ή στην Κούβα.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να βγει από την παγκόσμια οικονομική κρίση με περιορισμένες απώλειες, υποσχέθηκε δε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, αρνήθηκε την ύπαρξη σχεδίων για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.ά., ενώ για τις Ενοπλες Δυνάμεις υπογράμμισε πως δεν αναμένεται αύξηση της στρατιωτικής θητείας και πως η σταδιακή μείωση του στρατιωτικού προσωπικού δε θα επηρεάσει την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επιστροφής του στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε ότι θα περιμένει έως το 2012 - όταν δηλαδή λήγει η προεδρική θητεία του Ντμίτρι Μεντβέντεφ - για να αποφασίσει εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, απορρίπτοντας επίσης το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ