Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Επιχείρηση «επιμόρφωσης» στήνει το ινστιτούτο της ΔΟΕ

Καταγγελία για την απόφαση του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών - Μελετών της ΔΟΕ να αναλάβει ρόλο υλοποίησης της πολιτικής διά βίου κατάρτισης

Μια υποχρέωση του κράτους, που θα έπρεπε να εκπληρώνεται μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια, όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ανατίθεται είτε σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους (βλέπε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το ΥΠΕΠΘ με οχτώ επιχειρηματικούς κολοσσούς), είτε, λίαν προσφάτως..., στο ινστιτούτο του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών, το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ!

Το ερευνητικό ινστιτούτο της ΔΟΕ, σε μια πλήρη διαστρέβλωση του ρόλου που θα έπρεπε να έχει και σε ρόλο καθαρού «εργατοπατερισμού», αποφάσισε να αξιοποιήσει το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) για να οργανώσει επιμόρφωση αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Την εξέλιξη αυτή φέρνει στο φως το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ ότι «αποτελεί μηχανισμό εξαγοράς συνειδήσεων και υπονόμευσης του αγωνιστικού προσανατολισμού του κινήματος» και «εκφράζει τη φιλοδοξία να καταστεί αναγνωρίσιμος φορέας άσκησης και υλοποίησης επιμορφωτικής πολιτικής».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει και το ΛΑΕΚ, που με χρήματα του ελληνικού λαού χρηματοδοτεί δραστηριότητες που υπηρετούν την πολιτική της «διά βίου κατάρτισης» και της ενίσχυσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της συγκαλυμμένης ανεργίας και χειραγώγησης. Οσο για το ΙΠΕΜ, αντί να τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να λειτουργεί η ωρομισθία και η αναπλήρωση στην εκπαίδευση, ασχολείται με «εκπόνηση σχεδίου ψευτοεπιμόρφωσης» για αναπληρωτές και ωρομίσθιους, νομιμοποιώντας τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

«Οι κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ, αλλά και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζονται από τον κανονισμό του ΛΑΕΚ όσο και από τις προτάσεις του ΙΠΕΜ», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και επισημαίνει: «Είναι ολοφάνερο ότι προωθείται η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις και επιδιώκεται και η μετατροπή του ΙΠΕΜ σε μικρή επιχείρηση, η οποία ακόμη φιλοδοξεί να αναλάβει και "την τηλεκπαίδευση, με εκπαιδευτικό υλικό και τεχνογνωσία από απόσταση", πράγμα που σημαίνει την άμεση διασύνδεση με εταιρείες παραγωγής και διάθεσης εκπαιδευτικού λογισμικού (INTRACOM IT Services, MLS-Πληροφορική κλπ.), για να υπηρετήσει την κερδοσκοπία επιχειρηματικών ομίλων».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την τακτική «ενσωμάτωσης των συνδικάτων και των ερευνητικών τους κέντρων στην κυρίαρχη πολιτική και τις επιλογές της» και καλεί κανένας ωρομίσθιος και αναπληρωτής να μη δεχτεί την υποταγή του στην επιχειρούμενη χειραγώγηση.

Παραθέτει, δε, τη δική του πρόταση για την επιμόρφωση: Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής επιμόρφωσης και εκπαίδευσης. Μόνιμα τμήματα επιμόρφωσης σε πανεπιστημιακές σχολές εκπαίδευσης με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό. Αντί για εισαγωγική επιμόρφωση, οι νέοι εκπαιδευτικοί να φοιτούν σε ενιαίες πανεπιστημιακές παιδαγωγικές σχολές, έτσι ώστε το πτυχίο τους να αποτελεί τίτλο επάρκειας και μοναδικό κριτήριο διορισμού. Ετήσια και περιοδική επιμόρφωση των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα, παιδαγωγική και ψυχολογική (τουλάχιστον 5.000 ανά έτος). Να σταματήσουν εδώ και τώρα τα ερευνητικά ινστιτούτα των συνδικάτων να παριστάνουν τους επιμορφωτές, σε βάρος των αναγκών και των κατακτήσεων του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ