Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρωτοφανής κλιμάκωση εποικιστικής βίας

Παλαιστινιακό σπίτι, που καθαρίζεται μετά την απομάκρυνση των ακροδεξιών Εβραίων

Associated Press

Παλαιστινιακό σπίτι, που καθαρίζεται μετά την απομάκρυνση των ακροδεξιών Εβραίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Εξαιρετικά οξυμένα είναι τα πνεύματα σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, μία μέρα μετά τη βίαιη απομάκρυνση των ακροδεξιών νεαρών εποίκων Εβραίων από το αμφισβητούμενο 4ώροφο κτίριο στη Χεβρώνα. Εξαγριωμένοι έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και σπίτια Παλαιστινίων, συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους και με Ισραηλινούς στρατιώτες, λιθοβόλησαν Παλαιστίνιους περαστικούς και αυτοκινητιστές πυροδοτώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που, μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 35 Ισραηλινών και 17 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι τρεις δέχτηκαν πυρά εποίκων.

Τα επεισόδια δεν περιορίστηκαν στη Χεβρώνα, την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει κηρύξει «κλειστή στρατιωτική ζώνη», ενισχύοντας σημαντικά τις δυνάμεις του. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε Ραμάλα και Νάμπλους, ενώ στην ίδια τη Χεβρώνα Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να διαλύσουν Παλαιστίνιους που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις των εποίκων.

Ο συντονιστής των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη, υποστράτηγος Αμος Γκιλάντ, φέρεται να συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, από τον οποίο ζήτησε να «συγκρατήσει τις παλαιστινιακές δυνάμεις και τις δυνάμεις των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση». Εντούτοις, ο κυβερνήτης της Νάμπλους, Τζαμάλ Μοχάισεν, προειδοποιούσε ότι «αν συνεχιστεί η εποικιστική βία, τότε και οι Παλαιστίνιοι, κάτοικοι και μαχητές, θα υπερασπιστούν εαυτούς δυναμικά».

Στο ίδιο, σχεδόν, μήκος κύματος, και ο εκπρόσωπος της Π. Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, που κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «ν' αναλάβει τις ευθύνες της» και τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει για να τερματιστεί η πρωτοφανής αυτή κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε οριστική κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Ο διαπραγματευτής Αχμάντ Κορέι ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των, περίπου, 600 φανατικών Εβραίων εποίκων που ζουν στη Χεβρώνα μεταξύ 170.000 Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ότι «επίκειται τρομακτική έκρηξη».

Το αίσθημα «συναγερμού» επέτεινε η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, που καλεί τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφύγουν την Ιερουσαλήμ, τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με τη Δ. Οχθη, αλλά και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ, εκτιμώντας, προφανώς, ότι οι αντιδράσεις των εποίκων δε θα περιοριστούν στα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ