Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλώνουν οι «στρατιές» ανέργων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ -ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Η οικονομία μας είναι σε ύφεση», δήλωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, παραδεχόμενος για πρώτη φορά τη σοβαρότητα της κρίσης και ενώ είχαν ανακοινωθεί τα νέα στοιχεία για την ανεργία, σύμφωνα με τα οποία χάθηκαν μόνο το μήνα Νοέμβρη 533.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 6,7%, το ανώτερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 15 χρόνων. Είναι δε η μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση από το 1974... Από την πλευρά του ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, κραδαίνοντας την απειλή της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας ώστε να αποσπάσουν δισεκατομμύρια από την αμερικανική κυβέρνηση, δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε «αναγκαστικές συγχωνεύσεις». Κατά την ακρόασή τους στο Κογκρέσο, που εξετάζει το σχέδιο για επιπρόσθετα κονδύλια στήριξης της οικονομίας που περιλαμβάνουν και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι διευθυντές των αυτοκινητοβιομηχανιών «General Motors» και «Chrysler» δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, προκειμένου να ενταχθούν στο αμερικανικό σχέδιο διάσωσης.

Η βιωσιμότητα των βιομηχανιών δεν είναι εξασφαλισμένη, δήλωσε ο Μπους, και ανέφερε ότι κάθε σχέδιο για τη χορήγηση ενίσχυσης στις αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα επιστρέψουν στους φορολογούμενους. Προέτρεψε δε το Κογκρέσο να εγκρίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα το σχετικό σχέδιο.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε προσωρινά το σχέδιό της για την περικοπή 1.680 θέσεων εργασίας στη Βαρκελώνη, αντικαθιστώντας το με μέτρα τεχνητής ανεργίας - μειωμένο ωράριο και αποδοχές - που θα πλήξουν σχεδόν 3.500 εργαζόμενους έως τα τέλη Μάρτη.

Επίσης, όλα τα εργοστάσια του ομίλου της FIAT στην Ιταλία θα κλείσουν στις 15 του Δεκέμβρη λόγω της κρίσης και θα ξαναρχίσουν την παραγωγή τους στις 12 του Γενάρη, μια απόφαση που αφορά 48.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα τεθούν σε τεχνητή ανεργία ή θα πάρουν άδεια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, είχαν οι διήμερες συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Οικονομικού Διαλόγου, με την κινεζική ηγεσία καθώς κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας για τον περιορισμό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, διαθέτοντας επιπλέον 20 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του εμπορίου. Τα 20 δισ. δολάρια θα διατεθούν στις τράπεζες εισαγωγών-εξαγωγών των δύο χωρών και θα αυξήσουν το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης κατά 38 δισ. δολάρια, υπογράμμισε ο Πόλσον.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε άμεση έγκριση της διαδικασίας για τις κινεζικές τράπεζες που θα επενδύσουν στις ΗΠΑ, χαιρέτισαν τις κινεζικές επενδύσεις και την κίνηση της Κίνας να επιτρέψει στις ξένες τράπεζες να διαπραγματευτούν ομόλογα με τους ίδιους όρους των κινεζικών τραπεζών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Πάντως, ο Πόλσον πίεσε την Κίνα να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός της, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας την 1η του Δεκέμβρη να επιτρέψει την υποχώρησή του, τη μεγαλύτερη από τα τέλη του 2005. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Κίνας μετά την Ευρώπη. Η Κίνα έχει συναλλαγματικά αποθέματα 2 τρισ. δολαρίων, καθώς είναι ένας από τους κύριους αγοραστές του αμερικανικού ελλείμματος, ξεπερνώντας την Ιαπωνία, το Σεπτέμβρη, ως μεγαλύτερη κάτοχο αμερικανικών ομολόγων.

Επίσης, Κίνα και ΗΠΑ υπέγραψαν επτά συμφωνίες συνεργασίας σχετικά με έργα για την ανάπτυξη της ενέργειας και το διάλογο για το περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ