Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φάρος φωτεινός για τους νεότερους ο Κώστας Βιδάλης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον κομμουνιστή δημοσιογράφο του «Ρ»

Κώστας Βιδάλης
Κώστας Βιδάλης
Εκεί μπροστά στο γρανιτένιο βράχο -μνημείο, στη Μελία Λάρισας, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο, τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή ο ήρωας, κομμουνιστής δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Κώστας Βιδάλης. Στην εκδήλωση που, τα τελευταία 22 χρόνια, συνδιοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, την ΕΣΗΕΑ και το Τοπικό Συμβούλιο Μελίας του Δήμου Πλατυκάμπου, ξύπνησαν οι θύμησες για τον μάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας, τον οποίο πριν από 62 χρόνια δολοφόνησαν οι παρακρατικοί της συμμορίας του Σούρλα, με τη βοήθεια του επίσημου κρατικού μηχανισμού. Τον ήρωα και κομμουνιστή δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, που «έδεσε τη δημοσιογραφική του ζωή με τους αγώνες του λαού. Και αυτό το δέσιμο, την ταύτιση, τη σφράγισε με το αίμα του», όπως έλεγε ο αείμνηστος κομμουνιστής δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης και ακατάπαυστος μαχητής για τη διατήρηση της μνήμης, του οποίου η απουσία ήταν αισθητή.

Εξήντα δύο χρόνια μετά το μαρτυρικό θάνατο του Κ. Βιδάλη, η δράση του, οι διδαχές του στέκουν «φωτεινός φάρος» για τους νεότερους, ιδιαίτερα τούτους τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που η είδηση «ξεπουλιέται» και η αλήθεια της εργατικής τάξης και του λαού αποσιωπάται ή διαστρεβλώνεται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Μελίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς -Εύβοιας, κ.ά.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μελίας για τη ζωή και το θάνατο του κομμουνιστή δημοσιογράφου μίλησαν ο Κώστας Νίτσος, πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, η Ε. Μαγιάση, από την ΕΣΗΕΑ, και ο αντιστασιακός δημοσιογράφος Λ. Αρσενίου.

«Βρισκόμαστε εδώ, είπε ο Κ. Νίτσος, από δική μας ανάγκη για να αναβαπτιστούμε στη ζωή και στο θάνατο ενός γενναίου, ενός πατριώτη που αγάπησε την έρμη πατρίδα, το λαό της, αγωνίστηκε για τη λευτεριά, την προκοπή, την πρόοδο του λαού και που άφησε ανεκτίμητη κληρονομιά, τον αθάνατο θάνατό του». Και συνέχισε: «Ο αξέχαστος Κ. Βιδάλης υπήρξε φλογερός δημοσιογράφος, κυνηγός ακούραστος της καθαρής είδησης, παθιασμένος φωτιστής της αλήθειας, ένας αρχάγγελος της μαχητικής δημοσιογραφίας, του απλού, λιτού, καθάριου λόγου. Ορκισμένος στα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού». Απευθυνόμενος ο Κ. Νίτσος στον μάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας θα πει: «Μάθε και τα τελευταία μας χαμπάρια. Η μαύρη αντίδραση και το αδηφάγο κεφάλαιο μας οδήγησαν σε νέες τραγωδίες. Οι λαοί, όμως, ξέρουν ν' αντιστέκονται και οι αγώνες βγάζουν νέους ηγέτες και νέους Βιδάληδες»!

Στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, εκείνες τις μέρες τον Αύγουστο του 1946, αναφέρθηκε και ο Λ. Αρσενίου.

Ακολούθησε η παράδοση χρηματικού βραβείου στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελίας καθώς και εκπαιδευτικού υλικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ