Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Συμφωνούν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατάγγειλε στη Βουλή την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Ενέργειας, αποκαλύπτοντας τη στρατηγικής σημασίας συμφωνία τους

Δικομματική κόντρα διαχειριστικού χαρακτήρα χτες στη Βουλή ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή συζήτηση Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ. Αντίθετα, τη σύμπλευση αμφοτέρων στις πολιτικές της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς, κατήγγειλε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ασκήθηκε κριτική για ανικανότητα, αφού όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Χρ. Παπουτσής «όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία, η ΔΕΗ είχε 256,2 εκατομμύρια καθαρά κέρδη, ενώ σήμερα έχει 244,6 εκατομμύρια ζημιές». Απαντώντας στην κριτική, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι επί ΠΑΣΟΚ «ο τομέας του ηλεκτρισμού δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην καθυστέρηση εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά και διεθνή τεκταινόμενα», ενώ υπερασπίστηκε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, λέγοντας πως «ήταν αναγκαίες λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «αυτή η κριτική είναι άσφαιρη και βαθύτατα αποπροσανατολιστική, γιατί προσπαθεί να αποκρύψει τη σύμπλευση που υπάρχει διαχρονικά ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση και όσον αφορά και τα ενεργειακά ζητήματα τη συμφωνία την οποία έχουν επιδείξει σε στρατηγικό επίπεδο. Ποιο είναι αυτό το επίπεδο; Είναι η συμφωνία τους όσον αφορά την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην εγχώρια αγορά και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ από κοινού, μαζί ψήφισαν και την πρώτη ρύθμιση, αλλά και όλες τις ρυθμίσεις της απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, της υλοποίησης και της εφαρμογής αυτής της ευρωενωσιακής πολιτικής, αλλά και για την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος συνέχισε τονίζοντας πως η πολιτική της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς οδήγησε «στον αυξανόμενο έλεγχο της αγοράς από μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης». Παράλληλα, «αυξήθηκε ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων με δέσμη μέτρων, όπως: Εντατικοποίηση της εργασίας με κίνδυνο στην ασφάλεια ζωής, μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, αλλά και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων». Οσον αφορά τα τιμολόγια, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «είχαμε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που ξεπερνάει τον πληθωρισμό και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωενωσιακό επίπεδο. Δανία, Βρετανία, Σουηδία έχουμε αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% την τελευταία πενταετία», ενώ «η επάρκεια (σ.σ. ηλεκτρικού ρεύματος) γίνεται προς όφελος της κερδοφορίας και όχι των αναγκών».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «βάζουμε καθαρά τη διαχωριστική γραμμή. Η Ενέργεια θα είναι εμπόρευμα, όπως είναι στον καπιταλισμό ή θα είναι κοινωνικό αγαθό για να μπορεί να συνδυάζει την ικανοποίηση ενός συνόλου κριτηρίων, όπως της επάρκειας, της μείωσης της εξάρτησης, της ασφάλειας της αγοράς της εργασίας, της φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ