Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρήσιμοι για το κεφάλαιο

Είναι πραγματικά προκλητικές οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη χρησιμότητα της μετανάστευσης για την καπιταλιστική οικονομία. Θέσεις για «πολυπολιτισμική» κοινωνία και «ξεζούμισμα» της εργατικής δύναμης των μεταναστών. Διότι η πίεση που ασκείται κατά των μεταναστών δεν έχει «ρατσιστικό περιεχόμενο», όπως ισχυρίζονται κάποιοι, μένοντας στην επιφάνεια. Ισα ίσα που η πολυπολιτισμική κοινωνία επευφημείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις τοπικές αρχές, ενώ η συνεισφορά της μετανάστευσης στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας αναγνωρίζεται «παμψηφεί». Ασχετα αν αυτή την ανάπτυξη δεν την καρπώθηκαν ποτέ ούτε οι Ελληνες, ούτε οι μετανάστες εργάτες.

Η ταύτιση είναι εκπληκτική:

«Ο μετανάστης έδωσε και δίνει χρόνο και δυνατότητα στον αγρότη και τον ψαρά να εξελιχθούν από μεροκαματιάρηδες σε επιχειρηματίες (...). Ο μετανάστης δρα ως γέφυρα οικονομικών δραστηριοτήτων με τη χώρα καταγωγής του, αυξάνοντας τις εξαγωγές μας. Ο μετανάστης είναι καταναλωτής, αποταμιευτής και επενδυτής. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΣΥΕ, το 2005 ο μετανάστης ως καταναλωτής ήταν υπεύθυνος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% (...). Οι αποταμιεύσεις του μετανάστη ανέρχονται σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ και οι μετανάστες αποτελούν τους πιο συνεπείς δανειολήπτες (...). Οι μετανάστες μας έδωσαν χρόνο με αυτασφάλιση, με μαύρη εργασία, με μισθούς πείνας, χωρίς διακοπές, χωρίς παροχές, κάθε μέρα» (Ομιλία Μαριλένας Κοππά στην εκδήλωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Μετανάστευση: Η Νέα Κοινωνική Πραγματικότητα» στις 8/2/2007).

Ο Φώτης Κουβέλης, στο Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων στο Βύρωνα, στις 5/10/2008, είπε μεταξύ άλλων: «Οι μετανάστες δεν είναι κατάρα. Είναι πολύ θετικό στοιχείο η παρουσία τους. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που μετρούν τους ανθρώπους με νούμερα και επιδόσεις, αλλά η συμμετοχή των μεταναστών αύξησε το ΑΕΠ το 2004 κατά 2,8%. Δεν αποτιμώ την ανθρώπινη αξία με οικονομικούς όρους»...

Την ίδια άποψη έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 10/5/2007, «ο μετανάστης δε συνιστά πρόβλημα ούτε κίνδυνο για μια κοινωνία. Αντίθετα, η μετανάστευση είναι παράγοντας ανάπτυξης και προόδου (...) Δεν είναι λίγα, μάλιστα, τα παραδείγματα χωρών που στήριξαν, σε σημαντικό βαθμό, την οικονομική ανόρθωση και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, αλλά και την άμβλυνση των κάθε είδους ανισοτήτων στη συμβολή των μεταναστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ