Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Στο σταμάτημα κάθε περαιτέρω έρευνας για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου οδηγεί το πόρισμα της νεοδημοκρατικής πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής που παραδόθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και συζητείται σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια του σώματος. Η πλειοψηφία της ΝΔ ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο υπουργούς της ΝΔ, αφού γενικά και αόριστα αναφέρει ότι για το σκάνδαλο υπάρχουν διαχρονικές, αλλά μη κατονομαζόμενες πολιτικές ευθύνες που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της λειτουργίας των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Ουσιαστικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας κινείται στη λογική του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος στο γνωστό του πόρισμα είχε κάνει λόγο για «παραπλανηθέντες υπουργούς» από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που γνωμοδοτούσαν για το σκάνδαλο.

Μετά τη σημερινή συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, για να κινηθεί η διαδικασία του επόμενου σταδίου, που είναι η λεγόμενη προανακριτική επιτροπή, χρειάζεται αίτηση 30 βουλευτών και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία (151) μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη συζήτηση πριν λίγο καιρό η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία φοβούμενη διαρροές βουλευτών της πλειοψηφίας και σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια στάση θα κρατήσει στη σχετική συζήτηση που θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ - η άλλη διαχρονικά κυβερνητική όψη του σκανδάλου Βατοπεδίου - στο δικό του πόρισμα, ναι μεν προτείνει τη συνέχεια της έρευνας με προανακριτική επιτροπή, αλλά φροντίζει να αθωώσει τους δικούς του υπουργούς (Δρυ, Φωτιάδη), επί των ημερών των οποίων άρχισε το σκάνδαλο. Αναλυτικά οι θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν μέσα από τα πορίσματα που κατατέθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής:


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ