Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Ευνοούν το κεφάλαιο και δεν προστατεύουν το περιβάλλον

Προωθούν τη λεγόμενη πράσινη οικονομία ως διέξοδο για την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου και την κρίση, αναφέρει παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τη συζήτηση για τις «Κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια», κατήγγειλε την αντιπεριβαλλοντική πολιτική που εξυπηρετεί τις επιλογές του κεφαλαίου και υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ευρωβουλευτής του KKE, Κώστας Δρούτσας, τόνισε: «H ΕΕ περιαυτολογεί για τον ηγετικό της ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πραγματικότητα όμως διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και το πακέτο οδηγιών του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών ρύπων προωθούν τη λεγόμενη πράσινη οικονομία ως διέξοδο για την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου και την κρίση, ανοίγοντας νέες προοπτικές κερδοφορίας στα μονοπώλια και ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επεκτατικότητα.

Ενισχύουν το χρηματιστήριο ρύπων που η λειτουργία του απέδειξε ότι πολλαπλασιάζει τα μονοπωλιακά κέρδη, χωρίς να προστατεύει το περιβάλλον. Επιτρέπουν στην αυτοκινητοβιομηχανία να μη λάβει μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2019. Εξαιρούν τις επιχειρήσεις που θίγονται από το διεθνή ανταγωνισμό, από τις ρυθμίσεις για την παραγωγή ενέργειας και όχι μόνο. Εξαιρούν επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα τις νέες χώρες - μέλη της ΕΕ καθώς και την Ιταλία. Δίνουν κίνητρα για την αντικατάσταση καλλιεργειών από παραγωγής τροφίμων σε παραγωγής καυσίμων. Τα δικαιώματα μόλυνσης δίνονται δωρεάν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα όποια έσοδα δεν απαιτείται να χρησιμοποιούνται για περιβαλλοντικά έργα».

«Οι εργαζόμενοι - καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - δεν μπορούν να περιμένουν περιβαλλοντική προστασία από την ΕΕ και τις επιχειρήσεις που ασύδοτα μολύνουν το περιβάλλον. Μόνο οι δικοί τους αγώνες ενταγμένοι στην προοπτική της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας μπορούν να τους προστατεύσουν αποτελεσματικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ