Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γραφείο εξυπηρέτησης των μεταναστών

Μια ακόμα τουφεκιά στον αέρα, αποτελεί το πρώτο λεγόμενο Γραφείο Ενιαίας Εξυπηρέτησης στον Πειραιά, που εγκαινιάστηκε χτες. Από εκεί οι μετανάστες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών διαμονής. Μια ενέργεια που αποτυπώνει την υποκρισία στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα σε όλο της το μεγαλείο, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που η πολύπλευρη επίθεση κατά των μεταναστών εντείνεται. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι ικανοποιείται η «διαμόρφωση συνθηκών πλήρους διασφάλισης και εγγύησης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας». Κάτι που απαιτεί πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα, όπως είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η ίδρυση του εν λόγω κέντρου δεν απλοποιεί καθόλου τη σχεδόν αδύνατη συγκέντρωση της πληθώρας των δικαιολογητικών (ένσημα κλπ.), που απαιτούνται για την απόκτηση της άδειας. Δε συμβάλλει καθόλου στον περιορισμό της άγριας εκμετάλλευσης των μεταναστών από την εργοδοσία. Αντίθετα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι συμβάλλει, ώστε όσοι ήδη έχουν περάσει τον «Γολγοθά» για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, να μη χάνουν πολλά μεροκάματα και είναι «ασύμφοροι» για τους εργοδότες.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα λειτουργήσει σωστά και όχι όπως οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ή οι Νομαρχίες και οι Δήμοι (με περιορισμένο ωράριο, απίστευτες ουρές, ανενημέρωτο προσωπικό), που έστρωναν έδαφος για τη δράση διαφόρων καλοθελητών έτοιμων να προσφέρουν έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες τους, το κέντρο αυτό αφορά καταρχήν μόνο μετανάστες που κατοικούν στις περιοχές των Νομαρχιών Πειραιά και Δυτικής Αττικής.

Η πραγματικότητα που ζούμε όλοι καθημερινά και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τέτοιες κινήσεις για το «θεαθήναι», είναι ότι αυτό που επεκτείνεται είναι η εκδίωξη των μεταναστών, όπως επιχειρείται στο κέντρο της Αθήνας, η εξάρτηση της παραμονής τους στη χώρα από τις διαθέσεις της εργοδοσίας, η καταστολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ