Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη δράση τους

Με άλλοθι να «δοθεί τέλος σε ένα νοσηρό φαινόμενο επιχειρηματικής δράσης» η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών που δρουν για λογαριασμό κυρίως των τραπεζών, με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος έδωσε - για διαβούλευση - στη δημοσιότητα την πρόταση νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των εταιρειών, που στο εξής θα ονομάζονται εύηχα... «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών». Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Η απαγόρευση είσπραξης χρηματικών απαιτήσεων από τις εταιρείες αυτές.
  • Η καθιέρωση μητρώου καταχώρισης των συγκεκριμένων εταιρειών και η δυνατότητα του υπουργού Ανάπτυξης να αποβάλει από το μητρώο όποια εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις διατάξεις του νόμου.
  • Η θέσπιση προϋποθέσεων για έλεγχο της σχέσης των τραπεζών ή άλλων εταιρειών με τις εν λόγω εταιρείες.
  • Η απαγόρευση ενημέρωσης των οφειλετών για χρέη που απορρέουν από καταχρηστικούς όρους. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί ένα το κρατούμενο ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να εφαρμόζουν μια σειρά από όρους που έχουν κριθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις καταχρηστικοί. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε χτες ότι βρίσκεται σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων για τις τράπεζες που επιβάλλουν τέτοιους όρους.
  • Προβλέπεται η μαγνητοφώνηση της συνομιλίας υπαλλήλων των εισπρακτικών εταιρειών με τους οφειλέτες.
  • Απαγορεύεται στις συγκεκριμένες εταιρείες να κάνουν πράξεις που κατά το νόμο ασκούνται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές.
  • Απαγορεύεται η πρόσβαση σε αρχεία του «Τειρεσία» ή άλλου είδους για την εξακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη και του εγγυητή ή δυσμενών στοιχείων εναντίον τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ