Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στη Μανωλάδα την Κυριακή

Στον τόπο όπου καταγράφηκαν σημαντικές στιγμές από την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών, στελέχη του ταξικού κινήματος θα μοιράσουν δώρα στα παιδιά των εργατών γης

Ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα άφησε σοβαρή παρακαταθήκη στο εργατικό κίνημα
Ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα άφησε σοβαρή παρακαταθήκη στο εργατικό κίνημα
Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους μετανάστες εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας εκφράζει για μια ακόμη φορά το ΠΑΜΕ, που θα βρεθεί την Κυριακή 21/12, στις 10 το πρωί, στην πλατεία της κωμόπολης, προκειμένου να μοιράσει δώρα στα παιδιά των μεταναστών. Καλεί το λαό, τους εργάτες, τους φοιτητές, τους μαθητές του νομού να συμμετάσχουν τόσο με την προσφορά τους, όσο και με την παρουσία τους. Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα, τα κοινά προβλήματα, οι κοινές ανάγκες, τα κοινά δικαιώματα, αλλά και ο κοινός ταξικός εχθρός, επιβάλλουν τον αδελφωμένο αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών.

Πρώτος ο «Ρ», το Μάη του 2007, είχε φέρει στη δημοσιότητα τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης των μεταναστών και την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους για τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσαν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες. Στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ είχαν περιοδεύσει στην περιοχή, αναδεικνύοντας το πρόβλημα, καλώντας σε οργάνωση της πάλης. Ενα χρόνο μετά, οι εργάτες γης προχώρησαν σε απεργία. Δέχτηκαν απειλές και τρομοκρατία από τους τσιφλικάδες. Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας, μάλιστα, δέχτηκαν επίθεση, από τραμπούκους παρακρατικούς, στελέχη του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, στην απεργιακή συγκέντρωση των μεταναστών.

Το ίδιο βράδυ, οι τσιφλικάδες εξαπέλυσαν πογκρόμ στις παράγκες, χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα. Παρά την τρομοκρατία, η απεργία συνεχίστηκε, όπως και οι προκλήσεις από τους τσιφλικάδες. Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ανάμεσά τους και μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στη Νέα Μανωλάδα. Ο αγώνας των μεταναστών έληξε τότε με επιτυχία - οι μεγαλοκαλλιεργητές αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα μεροκάματα - αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και μεταναστών εργατών που μπορούν και πρέπει να ενταθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ