Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Ταξικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και στην αντεπίθεση, οι λύσεις προς όφελος των εργαζομένων

«Ο φετινός προϋπολογισμός, όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι, είναι ταξικός και αντιλαϊκός». Τα παραπάνω τόνισε χτες στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, απαντώντας στον Ε. Βενιζέλο που προηγήθηκε στο βήμα και είχε ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχει προϋπολογισμός αφού στηρίζεται σε εικονικές παραδοχές».

Ο Αχ. Κανταρτζής απέδειξε με στοιχεία τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προϋπολογισμών όλων των τελευταίων χρόνων, υπογραμμίζοντας ότι οι φόροι το 2000 για τις μεγάλες επιχειρήσεις ήταν στο 48%, έπεσαν το 2004 στο 37% και στην πενταετία της ΝΔ μειώθηκαν στο 30%.

Την ίδια στιγμή, είπε, οι άμεσοι φόροι από 51% που ήταν το 2000 ανέβηκαν στο 62% το 2004 και έφτασαν στο 70% επί των κυβερνήσεων της ΝΔ. Τα στοιχεία αυτά, τόνισε ο Α. Κανταρτζής, αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το έγκλημα της λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος είναι διαχρονικό.

Τις μέρες αυτές, συνέχισε, οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, γονατισμένοι από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες τους απαντούν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ο ισχυρισμός αυτός, συνέχισε, είναι ψέμα, αφού όλοι ξέρουν ότι πλούτος υπάρχει άφθονος, αλλά βρίσκεται στα χέρια των λίγων και ισχυρών.

Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, τόνισε ότι αυτή δε θα εξαφανίσει τα κέρδη των καπιταλιστών, αλλά απλώς θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις ανάμεσα στις διάφορες επιχειρήσεις. Χρόνια τώρα, είπε, το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ειδικά μετά τη συμφωνία του Μάαστριχτ, είτε αποκαλούνταν επί ΠΑΣΟΚ «εκσυγχρονισμός» είτε «μεταρρυθμίσεις» επί ΝΔ, με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας συσσώρευσαν το υλικό που οδήγησε στην κρίση.

Χρόνια τώρα, συνέχισε, προειδοποιούσαμε τους εργαζόμενους να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα με αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, με αναζωογόνηση της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων έτσι ώστε να μπορέσει από καλύτερες θέσεις να αναμετρηθεί με την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Για αυτό ακριβώς, τόνισε, το ΚΚΕ ήταν έτοιμο να επεξεργαστεί άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων όπως φαίνεται και από τις προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει για την προστασία των ανέργων, των συνταξιούχων, για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος των δανειοληπτών και μια σειρά άλλες, με στόχο κυρίως να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για ριζικές αλλαγές. Για να ενισχύσουμε το κίνημα, συνέχισε, λέγαμε όχι στους κοινωνικούς διαλόγους που σέρνονταν από τις άλλες δυνάμεις, για να πάνε να παζαρέψουν τα πόσα θα χάσουν, που οδηγούσε στην υποταγή στις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Το ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, είπε ο Α. Κανταρτζής, για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι καθαρή πρόκληση, ενώ και όσα ακούγονται από τον ΣΥΝ για κρίση του «καζινοκαπιταλισμού» ουσιαστικά συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες και αθωώνουν το σύστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίπλα στα προβλήματα των αγροτών (2012-08-31 00:00:00.0)
Την κρίση ή θα την πληρώσει η πλουτοκρατία ή θα πέσει στις πλάτες των εργαζομένων (2008-11-20 00:00:00.0)
Σαφής ο ταξικός του προσανατολισμός (2008-10-23 00:00:00.0)
Υμνους στον ιδιωτικό τομέα και ...ευχολόγια (2008-06-21 00:00:00.0)
Στο διηνεκές η λιτότητα (1998-06-04 00:00:00.0)
Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί του υφυπουργού (1998-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ