Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταδίκη των συνεχόμενων δολοφονιών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την καταδίκη τους αλλά και τη βαθύτατη ανησυχία τους εξέφρασαν πολλές πολιτικές οργανώσεις της Κολομβίας για τη δολοφονία του Εντουίν Λεγκάρντα, συζύγου της Αϊντα Κιλκουέ, ηγέτιδας του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιθαγενών της Κάουκα (CRIC). Με τις ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, που συστηματικά διαπράττουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην Κολομβία που συνεργάζονται στενά με παραστρατιωτικές οργανώσεις για να δολοφονούν λαϊκούς αγωνιστές. Την καταδίκη τους αναγκάστηκαν να εκφράσουν ακόμα ο ΟΗΕ, η προεδρία της ΕΕ και η τρόικα της G-24.

Η κηδεία του Λεγκάρντα που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα έγινε χτες, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κιλκουέ, η οποία ήταν επικεφαλής των πρόσφατων κινητοποιήσεων των ιθαγενών στην Κολομβία και της μεγάλης πορείας τους προς την πρωτεύουσα Μπογκοτά, κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας της κυβέρνησης του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, είναι ότι εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει «τη βαθύτατη λύπη του για θάνατο του Λεγκάρντα» λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την εκτέλεσή του, τονίζοντας ότι «πρόκειται για περιστατικό όπου δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες» και ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση «που έγινε κατόπιν πληροφοριών για μεταφορά φορτίων όπλων».

Επίσης, η Βουλή ψήφισε υπέρ της μεταρρύθμισης του Συντάγματος που θα επιτρέψει εκ νέου στο Πρόεδρο Ουρίμπε να είναι υποψήφιος, όχι το 2010 αλλά το 2014. Εντούτοις, αναμένεται η Γερουσία να ψηφίσει υπέρ της άμεσης δυνατότητας επανεκλογής του, δηλαδή το 2010. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που ψηφίζεται τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να έχει τη δυνατότητα ο Ουρίμπε να είναι υποψήφιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ